Pin It
Naš posjetilac Senad ima problem sa voćnjakom, pa se obratio našim stručnim saradnicima za pomoć. Evo šta je savjetovao Edib Balić.

kruskabolest

 

Što se tiče voćnjaka apsolutni sam amater. Svake godine mi stabla kruške obole na ovaj način. Ima li iko da zna ovo srediti. Hvala.

...........................................................................................................

Poštovani Senade,

Nije lahko dijagnosticirati, pogotovo sa fotografija i upustiti se u donošenje zaključaka koji možda nisu tačni, ali obavezuju vlasnika voćke da je pa skoro mora i uništiti. Naprimjer, kod virusnih oboljenja, bakterioza itd.

Međutim, ovaj slučaj, koliko sam mogao povećati fotografiju, djelo je kruškine ose srčikarice, jer se daju vidjeti između zdravog i osušenog lista spiralni ubodi, a to je osobina ose. Ona napada mlade vrhove kruške.

Ništa strašno, to osušeno se kida što zaustavlja bujnost kod starih voćki, a kod mladih poremeti porast određeno vrijeme, pogotovo kod vrha mladara koji pravi vodilicu.

Stoga je vrlo bitno pratiti prelet, pa djelovati sa nekim od insekticida, a prelet je ove godine puno ranije bio. Čak početkom aprila. Znate ima program zaštite voća, pa za ozbiljnu proizvodnju treba se pratiti.

Edib Balić, stručni saradnik u oblasti voćarstva

Ukoliko i Vi imate pitanje za Ediba Balića, pošaljite mail na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.