Pin It

Naš posjetilac Nedim pitao je za savjet da li treba zaštititi voćke i usjeve s obzirom da su najavljeni minusi za utorak. Savjet dao stručni saradnik u oblasti voćarstva Edib Balić.

93320665 2667238220217106 1830819570441519104 n

Da li treba zaštititi voćke i usjeve? Za utorak je najavljena susnježica i minus -5 C.

Nedim Tičić

....................................................................................................................

Trenutno se mnoge vrste voća nalaze u punoj cvatnji i procvjetavanju, to jeste već formiranih plodova i u najosjetljivijoj fenofazi kada je u pitanju mraz i niske temperature. Oni koji nemaju riješen sistem za orošavanje, a takvih skoro da i nema, jedino nam preostaje zadimljavanje voćnjaka starim sijenom, slamom, piljevinom, nekim još biljnim ostacima, a isključuje se paljenje neekoloških stvari kao što su gume, plastika itd.

U utorak je najavljeno zahlađenje sa snijegom u planinskim predjelima, ali po prestanku to jeste, u noći utorak na srijedu, doći će do razvedravanja, gdje će i u nizinama doći do pojave mraza, pogotovo oko riječnih tokova i zapadno-sjevernih pozicija parceli.

Zato bi bilo preporučeno popratiti nadolazeću hladnoću, pa i pripremiti nešto od pomenutog i pokušati amortizovati bar dva stepena što bi moglo spasiti voće koje je dobro ocvalo i na kraju da se nešto i ubere. U svakom slučaju još nas očekuje izazov, ali akobogda očekujemo uspješnu proizvodnju.

Edib Balić, stručni saradnik

Ukoliko i Vi imate pitanje za Ediba Balića, pošaljite mail na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.