Pin It

Maitake gljiva, Zec gljiva ili "plešuća gljiva", latinski Grifola frondosa, jestiva je gljiva iz porodice Polyporus koja raste poput grma. Tradicionalna japanska, kineska, ruska i korejska medicina, koriste ovu gljivu već više od 5000 godina u ljekovite svrhe. U Aziji se koristi kao tonik za vitalnost.

maitake4

 

Legenda kaže da je ova gljiva dobila naziva "plešuća" jer su ljudi reagovali plesom kada su je prvi put pronašli. To joj je ime nadjenuto u feudalnom Japanu, u vrijeme kada su se sakupljene, tada vrlo rijetke gljive, mogle zamijeniti za novac. Prije mnogo godina u Japanu su bile monetarna jedinica, a vrijednost im je odgovarala težini u srebru. Kada su pronašli zec gljive Japanci su zaplesali od sreće.

Više nisu rijetka vrsta

Zec gljive ili maitake nisu rijetka vrsta kao što je to bilo nekoć, a za to su najzaslužniji Japanci koji su ih počeli uzgajati sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Razlog tako kasnog početka uzgoja leži u činjenici da zec gljiva raste iz središta debla ili velikog trulećeg korijenja, a ne iz panja. Masovni uzgoj započeo je korištenjem piljevine u plastičnim vrećama.

maitake3

Rasprostranjena je po Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste uz stare hrastove i lipe, rjeđe javore, a nađe se i uz bukve i kestene. Često se pojavljuju na istim mjestima u narednim godinama, obično na bazi hrasta gdje uzrokuju truljenje, odnosno na tvrdim listačama djeluju kao slabi paraziti, a ponekad i na četinjačama. Također dolazi kao saprofit na trulom drvetu gdje uzrokuje bijelu trulež.

Klobuci maitake gljive promjera su oko šest centimetara s nepravilnim, tankim i vlaknastim te pomalo ispucanim rubovima. S donje strane klobuka nalaze se bijele cjevčice. Budući da raste u grmovima, maitake gljive uzgajane na našim prostorima mogu doseći težinu do 10 kilograma dok se u Japanu mogu naći i do težine od 20 kilograma.

Najčešće se uzgaja u Evropi, Kini, Japanu i Sjevernoj Americi, a da bi zadržala brojna ljekovita svojstva mora rasti u kontroliranim uslovima. Konzumira se isključivo zbog ljekovitosti, a upravo zbog toga spada i u skupinu superhrane.

Meso maitake gljive je bijele boje, lako se lomi te je specifičnog mirisa i blagog okusa. Maitake gljiva obično raste na hrastu ili na njegovim panjevima, a u prirodi se može pronaći od jula do septembra. Za konzumiranje se koriste samo mlađi primjerci gljive.

Upotreba maitake gljive

Ako ste kojim slučajem nabavili svježu ili sušenu maitake gljivu, možete je jesti kao i bilo koju drugu gljivu. No, pripazite kod dodavanje u jelo jer ova gljiva ima snažan zemljani okus koji bi mogao nadjačati okus svih ostalih namirnica. Maitake gljiva se najčešće konzumira u obliku kapsula ili tableta poput Forever Immublenda, proizvoda američke kompanije Forever Living. U Forever Immublendu, osim gljiva maitake, nalaze se i gljive shiitake, vitamini C i D, te cink u savršenom omjeru za zdrav imuni sistem.

❗️Moćna kombinacija prirodnih sastojaka koja uključuje gljive maitake i shiitake❗️ Forever ImmuBlend® daje podršku...

Posted by Nature.ba on Wednesday, October 7, 2020

Ljekovita svojstva

Maitake gljiva je adaptogena biljka koja pomaže ljudskom tijelu u borbi protiv niza fizičkih i mentalnih tegoba te vraća organizam u ravnotežu. Iako se može pripremati u sklopu obroka, najčešće se konzumira u ljekovite svrhe.

Iako postoji niz ljekovitih gljiva, maitake naučno dokazano postiže bolje rezultate u liječenju zdravstvenih poteškoća. Posebno snažan utjecaj ima na jačanje imuniteta i liječenje karcinoma.

maitake2

Maitake gljive bogate su vitaminima skupine B te vitaminom C, mineralima bakrom i kalijem te antioksidansima, aminokiselinama, vlaknima i beta glukanom. Imaju malu kalorijsku vrijednost, ne sadrže masnoće te se mogu pohvaliti niskim postotkom natrija.

Ljekoviti sastojci iz gljiva potiču imunitet te tako ubijaju tumorske stanice, a učestvuju i u drugim složenim procesima odbrane u tijelu. Istraživanja pokazuju da je maitake izrazito učinkovita kod liječenja tumora dojke i crijeva.

Maitake može sniziti i kolesterol te održati zdravlje srca i krvnih žila. Preporučuje se kod šećerne bolesti, posebno kod dijabetesa tipa 2. Osim toga, maitake reguliše krvni pritisak, pomaže kod borbe s virusima i bakterijama, smanjuje nuspojave hemoterapije te jača cijeli organizam.

Djelotvorna i protiv virusa HIV-a

Američki nacionalni institut za borbu protiv raka još 1992. godine potvrdio je aktivnost protiv virusa HIV-a ekstrakta zec gljive. Zec gljiva štiti zdrave stanice od tumora, inhibira rast tumorskih stanica, prevenira stvaranje metastaza, umanjuje popratne pojave kemoterapije poput gubitka kose, bola i mučnine. Zec gljiva je sposobna inhibirati ciklooksigenazu, a što se odnosi na aktivnost enzima odgovornog za formiranje važnih bioloških posrednika zvanih prostanoidi, a to utječe na smanjenje simptoma upale i boli. Preporučuje se i osobama koje pate od arteroskleroze i hepatitisa tipa B i C.

maitake1

Tretman kombinacijom ekstrakta gljive shiitake (Lentinus edodes) i zec gljive značajno smanjuje gubitak koštane mase u najvažnijem trabekularnom dijelu kralješnice.

Osnovnu aktivnu tvar ove gljive predstavljaju polisaharidi, a nositelji potencijalnog imunoregulatornog djelovanja su beta - glukan, heteropolisaharid i proteoglikan.