Pin It

Iako se poljoprivredom danas nije lako baviti, Elvis Pervić iz Ključa prionuo je na posao odmah nakon završene srednje škole i vremenom je od oca i strica preuzeo poveliko poljoprivredno gazdinstvo.

20201112141909 631401 1

I dok ogromna većina njegovih vršnjaka svoju životnu budućnost ne vidi na ovim prostorima, ovaj mladić iz gradića na obalama Sane uvjeren je kako poljoprivreda i život u rodnom mjestu imaju prespektivu.

"Otac mi je rekao da na mlađima svijet ostaje, pa sam preuzeo brigu o imanju. Naravno, on je uvijek tu da mi pomogne korisnim savjetima i na druge načine", kaže ovaj mladi poljoprivrednik za "Nezavisne".

Kaže kako se bavi tovom junadi i njihovom prodajom na tržištu, ali ističe kako situacija u posljednje vrijeme nije sjajna.

"Nekada smo hranili i do šezdeset grla, ali smo bili primorani da smanjimo proizvodnju jer često nailaze periodi kada stoku nemaš kome prodati. Rezultat je to smanjene potražnje, sve je manje ljudi, a kupovna moć stanovništva opada. Mi smo opet najviše ovisni o lokalnim mesnicama", kaže Pervić. 

Dodaje kako sve veći broj mladih ljudi odustaje od poljoprivrede i priliku traži u pečalbi, a tome doprinosi i težak rad u ovoj djelatnosti.

Navodi kako posjeduje potpuno zaokružen sistem poljoprivredne proizvodnje, koji se odvija na velikim površinama poljoprivrednog zemljišta i uključuje primarnu proizvodnju žitarica te hrane za stoku, a potom i stočnu proizvodnju.

Pored poznavanja poljoprivrede, Pervić je odlično upućen u rukovanje, pa i popravak brojnih poljoprivrednih mašina koje posjeduje.

"Naši prostori su idealni za bavljenje poljoprivredom. Uvjeren sam kako se od toga može dobro živjeti, ali je poljoprivrednicima potrebna značajnija podrška", kaže ovaj mladi ključki poljoprivrednik.

Kako bi stimulisala mlade poljoprivredne proizvođače i njihov ostanak na selu, Vlada USK je prošle i ove godine izdvojila po 300.000 maraka za finansiranje njihovih projekata.

Kantonalni ministar poljoprivrede Sulejman Kulenović kaže kako je cilj da zadrže mlade na selu i zaustave sve masovniji odlazak poljoprivrednika.

Poljoprivreda na području Unsko-sanskog kantona u sve većoj mjeri osjeća posljedice odlaska stanovništva, jer nedostaje radnika, a migracijama su posebno pogođena sela.

"Pokušaćemo i na druge načine da olakšamo položaj i život poljoprivrednim proizvođačima, prije svega kroz povećanje poticajnih sredstava te iskorištavanje sredstava za sektor agrara koja nam nudi Evropska unija. Od krucijalne je važnosti da pokušamo zadržati ruralno stanovništvo i očuvati poljoprivredna gazdinstva", kazao je Kulenović.