Pin It
Naš čitalac Davor tražio je savjet kako pripremiti oksalnu kiselinu. Evo odgovora našeg stručnog saradnika Sulejmana Alijagića.

beekeeper

 

Molio bih potpuni recept za pripremanje oksalne kiseline za nakapavanje pčela.

Zahvaljujem, Davor

...................................................................................................

Lijep pozdrav Davore,

Kiselina se može nabaviti kao 71,4% dihidrat oksalne kiseline. Najjednostavnije način pripreme je od 35 g oksalne kiseline koja se u vidu kristala dodaje u 1 l šećernog rastvora omjera 1:1.

Šećerni rastvor najlakše je napraviti tako što se prokuha 600 ml po mogućnosti destilovane vode, nakon čega se voda skida sa kuhala i dodaje se 600 g šećera. Na ovaj način se dobije oko 1 l šećernog rastvora (otopine).

Dobijena šećerna otopina (rastvor) nije dobro da kuha jer se povećava HMF. Drugi razlog jeste što se kuhanjem uništavaju neke riboze koje štetno djeluju na neke viruse.

okslana

U ovako pripremljen rastvor sipa se 35g oksalne kiseline. Prilikom ove pripreme (posebno pčelarima početnicima) preporučuje se da koriste zaštitnu opremu (naočale, masku za usta i nos i rukavice). Rastvor dobro promućkajte i nakapavajte po 5 ml po jednoj ulici zaposjednutoj pčelama, ako su pčele u zimskom klupku.

Postoje još neke metode tretiranja kao npr. magljenjem (u vidu spreja). Ja lično koristim nakapavanje po pčelama po jednoj ulici po 5 ml.

Nakapavanje se može vršiti medicinskom špricom, dok ja imam poseban dozator, nabavljen još davno u PiP-u Velika Kladuša, koji je vrlo jednostavan za upotrebu.

Važno je istaći da pazite na tempereturu - najbolja je od 0°C do 5°C sa povećanom vlažnošću u zraku. Druga važna stvar jeste da se na ovaj način samo jednom smije tretirati jedna generacija pčela.

Opširnije o ovoj temi pisat ću na forumu ovog portala i pokazati slikovito sam način tretiranja. Ako još nešto treba pojasniti, pitajte slobodno. 


Ukoliko i Vi imate pitanje za Sulejmana Alijagića, pošaljite mail na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.