Pin It

U voćnjacima na obroncima planine Majevice u toku je berba šljiva. Oko 80 posto šljive biće izvezeno u zemlje Evropske unije.

plums

U voćnjacima porodice Milošević u selu Tutnjevac na Majevici berba šljive je u punom jeku. Rod je nadmašio očekivanja, pa je ova godina po prinosu u nivou prošlogodišnjeg.

“Šljiva nas je iznenadila ove godine, imamo izuzetno kvalitetnu i krupnu šljivu i prinos je na nivou prošlogodišnjeg.Ova godina na području regije Ugljevika je za voćare izuzetno rodna”, ističe voćar Darko Milošević.

Miloševići, koji se voćarstvom porodično bave duže od vijeka, kažu da je ovo podneblje stvoreno za šljivu.

“Sad se proširujemo i na razno drugo voće. Inače voćarstvom se bavimo i to nam je glavni izvor prihoda. Zahtjevno je iz razloga što moraš biti prisutan maltene 24 časa u tome da bi zaštitio”, kaže voćar Đojo Milošević.

Iz Udruženja voćara Republike Srpske kažu da su majevički voćari jedini koji ove godine imaju dobar rod, jer je u ostatku entiteta stanje mnogo gore.

“U velikom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine rod je umanjen, pa čak možemo reći i više nego za 50%. Mi možemo samo računati na rod na dijelu Majevice i Semberije pošto su tamo bili nešto povoljniji vremenski uslovi”, naglašava predsjednik Udruženja voćara RS, Dragoja Dojčinović.

Oko 80% majevičke šljive završiće u zemljama Evropske unije, Holandiji, Njemačkoj, pa čak i Belgiji. Plasman je, kako kažu, siguran, ali se transport robe odvija nešto sporije zbog pandemije koronavirusa.

“Korona nas je jedino malo usporila, veće su gužve na granicama, malo se čeka, prevoznici moraju da ispoštuju procedure koje nalažu države kroz koje prolaze, imali smo malo ograničenja izvoza kroz Republiku Hrvatsku. Kupci u Evropi znaju kakve su okolnosti, strpljivi su i sačekuju”, kaže Darko Milošević.

Majevička sela Tutnjevac, Puškovac i Korenita proizvedu oko 4.000 tona šljive godišnje. Dnevno u jednom voćnjaku bude angažovano od 15 do 20 berača iz okolnih sela, ali i iz Federacije. Berači mogu zaraditi dnevnicu od 50 KM, što mnogima dobro dođe. Radne snage ove godine ne fali, imajući u vidu novonastalu situaciju u privredi uzrokovanu koronavirusom.

Izvor