Pin It

Blagoslovljena suncem, djevičanskom zemljom i obiljem podzemne vode, Hercegovina se probija na tržište maslinova ulja, osvaja medalje na natjecanjima i smješta BiH na kartu zemalja s "tekućim zlatom", prenosi Radio Ljubuški.

masline branje italija 060516

 

- Kad sam počeo saditi masline, rekli su mi da sam lud - pripovijeda 65-godišnji Dragan Mikulić, vlasnik maslinika koji se prostire na 50 hektara u Ljubuškom. Nakon nešto više od deset godina postao je jedan od vodećih maslinara na Balkanu prenosi Hina.

Smješten između visokih planina na sjeveru i Jadranskog mora na jugu, maslinik mu ima 7.000 stabala, poredanih u savršenim redovima.

- Pogledajte ovo sunce. Tako je cijelo vrijeme. A voda koja se spušta s onih planina prolazi ovuda na putu do mora - pokazuje Mikulić. Tlo je 30 posto pjeskovito, gdje stabla dišu, a 70 posto kamenito, bogato mineralima. Sve je ovdje.

Ali početak nije bio lagan. Mikulić je upotrijebio "tone eksploziva" da bi izravnao teren za sadnju maslinika.

- Izabrali smo masline jer je to, kako mi to ovdje kažemo, stablo Bogova - dodaje Mikulić čije je ulje zadnjih godina osvojilo 32 zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima.

I drugi su krenuli njegovim stopama pa je 2019. u BiH službeno obrano 776 tona maslina, 27% više nego prethodne.

Industrija je još uvijek mala u usporedbi sa susjednom Hrvatskom, regionalnim liderom.

- Ali sa svojom darežljivom klimom, nezagađenim tlom i vodom Hercegovina ima nezamislive mogućnosti za razvoj maslinarstva - tvrdi Miro Barbarić s Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

Pristup podzemnim vodama omogućen je tek u posljednjih 15 godina zahvaljujući novim tehnikama bušenja. A to je ključ uzgoja maslina u regiji nekoć poznatoj uglavnom po uzgoju duhana.

Maslinama treba od 150 do 200 litara vode na dan, a kako u Hercegovini nema kiše, Mikulić je izbušio dvije bušotine u masliniku i instalirao sustav navodnjavanja.

Njegov susjed Jure Sušac, 66-godišnji vinogradar koji je sada i maslinar, do vode je izbušio bušotinu duboku 300 metara.

- Znam da masline vole mnogo vode. Sad je imam u obilju. Crpka nikada ne prestaje raditi - kaže Sušac. I on je osvojio medalje za svoje ulje. Nada se da će ove godine proizvesti 500 litara.

- Na svakom natjecanju na koje sam se prijavio, osvojio sam zlato - hvali se Sušac i dodaje: Sad smo često ispred Hrvata.

Izvor