Savjet ministara BiH na sjednici sljedeće sedmice razmatraće prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o uvođenju carina i prelevmana na svježe i rashlađeno goveđe i svinjsko meso, potvrdio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.
"Čeka se na kompletiranje materijala, ali će sigurno biti na narednoj sjednici početkom sljedeće sedmice. Savjet ministara BiH će razmotriti ovo pitanje i mislim da postoji dovoljno spremnosti da on prihvati prijedlog Vlade Republike Srpske", rekao je Tegeltija.
Inače, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložilo je uvođenje carina na svinjsko i goveđe meso od 10 odsto plus prelevmane na goveđe meso od 2,5 KM po kilogramu i 1,5 KM za svinjsko meso. Ovaj prijedlog upućen je na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a prerađivači su već istakli da će usvajanjem takvih odluka doći do drastičnih poremećaja na tržištu. Mjere koje predlaže Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH važile bi 200 dana, što je za domaće proizvođače malo jer u tom periodu se ne može napraviti ništa.
Iz Grupe uvoznika i prerađivača mesa juče su istakli da bi uvođenjem punih carina i prelevmana bili oštećeni i oni, ali najviše krajnji potrošači s obzirom na to da bi došlo do povećanja cijena mesa i mesnih prerađevina uz, kako su naveli, nesaglediv poremećaj na tržištu. Takođe, naglasili su da oni ne mogu otkupljivati stoku iz primarne proizvodnje jer nadležne institucije nisu riješile pitanje odlaganja i zbrinjavanja animalnog otpada.
"Značajnim povećanjem klanja žive stoke, uz uslov da se registrujemo i dobijemo odobrenje za ovu djelatnost, dolazi do većih količina animalnog otpada, a adekvatno odlaganje i zbrinjavanje istog se vrši po kilogramu po jako visokim cijenama, koje kada se ukalkulišu u konačnu cijenu gotovog proizvoda stvaraju nepovoljnu situaciju kako za proizvođača, tako i za krajnjeg potrošača", navode iz Grupe uvoznika i prerađivača mesa. Skrenuli su pažnju i na kašnjenje u izdavanju rješenja za uvoz mesa iz nekih zemalja koja važe četiri mjeseca, a koja se čekaju do 30 dana, odnosno izdaju tačno na datum isteka roka.
"Nadalje, pri samom uvozu na graničnim prelazima i kontrolama primjetna su bespotrebna i neobjašnjiva zadržavanja robe, koja uzrokuju velike probleme", istakli su iz Grupe uvoznika i prerađivača mesa.
S druge strane, u Udruženju poljoprivrednika FBiH navode da su otkupljivači i prerađivači "grobari bh. poljoprivrede", koji, umjesto da koriste domaće resurse, radije uvoze meso krajnje sumnjivog kvaliteta i često nepoznatog porijekla.
"Zbog tih i takvih, na stolovima građana BiH završavaju proizvodi znatno lošijeg kvaliteta od onih koje nude domaći poljoprivrednici", naveli su iz ovog udruženja.
Kao i poljoprivrednici u FBiH, i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da je mjera zaštite domaće proizvodnje kada je u pitanju goveđe i svinjsko meso apsolutno opravdana.
"Bila je opravdana da se uvede još prije deset godina, kada je počelo narušavanje našeg stočnog fonda prekomjernim uvozom. Apsolutno su netačne informacije da će doći do povećanja cijena mesa na tržištu za naše potrošače", kazao je Marinković i dodaje da ukoliko bi neko pokušao da podigne cijenu, na to treba da reaguju inspekcijske službe i da iskontrolišu visinu marže.
I Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da postoji puna saglasnost kada je riječ o uvođenju zaštitnih mjera za proizvodnju mesa, ali da se one mogu staviti van snage ukoliko se procijeni da bi moglo doći do poskupljenja mesa na tržištu.