Pin It

Pandemija koronavirusa donijela je brojne promjene na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Prerađivački kapaciteti u narednoj proizvodnoj sezoni okrenuće se domaćim prоizvođačima. Povrće i voće za proizvodnju džemova i salata, nabavljaće u najbližem okruženju. U fabrikama za preradu voća i povrća u Semberiji, ovih dana potpisani su i prvi ugovori s poljoprivrednicima.

0081ee3ae3 zitarice kombajn 1

Šest stotina poljoprivrednika iz Semberije ove godine ne mora da brine gdje će prodati povrće i voće. Naime, prehrambena industrija “Sava Semberija” iz Bijeljine najavila je da će, za proizvodnju džemova i salata, ove godine koristiti domaću sirovinu, sa semberskih njiva.

DRAGAN ŽIVANOVIĆ, poljoprivrednik

„Sve što mi proizvedemo, oni su spremni da otkupe. Ja sam predao 200 tona paradajza, oko 400 tona roge paprika i to je sve isplaćeno, planiram opet sličnu proizvodnju”.

MLADEN MITROVIĆ, poljoprivrednik

„Trebamo težiti ka tome jer je to interes opšte zajednice. Proizvođač, prehrambena industrija i prodat u inostranstvo, tako se dobija novac“.

Iz bijeljinske fabrike planiraju i proširenje proizvodnje za 20 posto procenata. Dodaju da se nabavka sirovine na domaćem tržištu, posebno u vrijeme pandemije, pokazala kao dobra odluka.

STEVO FILIPOVIĆ, direktor PI “Sava Semberija”, Bijeljina

„Mi planiramo u punom kapacitetu da radimo, nadamo se da ova korona neće trajati vječno. Prošle godine prerađeno je 10 000 tona, ove godine planiramo, ukoliko bi se situacija koliko toliko smirila, planiramo povećanje proizvodnje od 20 posto, naši kapaciteti to mogu da proizvedu i prerade”.

Pored sigurnog otkupa, semberskim poljoprivrednicima posebno je važna činjenica da nema odlaska na pijacu, al ii otkup viška sirovine, preko ugovorenog, ukoliko do toga dođe.

RADIŠA DESPOTOVIĆ, poljoprivrednik

„Imaš sigurnost, na otvorenom tržištu je jedne godine majka, druge godine maćeha i zato je ovo sigurnije. Ne moraš da ideš na pijacu, dovezeš brže.

PETAR BANjIČIĆ, poljoprivrednik

„Sve količine koje smo imali viška, ako smo imali od one proizvodnje, uzeli su otkupili ništa nam nije ostalo”.

S druge strane, iz resornog entitetskog ministarstva ističu da mjerama nastoje olakšati poslovanje i privredi.

ZORAN MALETIĆ, pomoćnik ministra poljoprivrede RS

„Dajemo podršku organizovanoj proizvodnji i organizovanom otkupu. Neki proizvodi koji nikad nisu premirani sad se premiraju i odvlače više od pola budžeta koji se odvaja za premiranje povrća”.

U prošloj godini u Republici Srpskoj proizvedeno je 35.000 tona povrća, a kroz interventni otkup otkupljeno je 17 hiljada tona.

Izvor