Pin It

Iako ovaj pokazatelj raduje sve proizvođače, poljoprivrednici još nisu zadovoljni, jer se i dalje dosta uvozi.

163687

Oni ujedno apeluju da se zaštiti domaća proizvodnja, ali i naglašavaju da su mjere resornog Ministarstva i Vlade Republike Srpske dale rezultate u godini iza nas.

U 2020. godini zabilježen je rast izvoza, a smanjenje uvoza poljoprivrednih proizvoda.

To se najviše odnosi na sve vrste povrća. Izvoz je veći za skoro 10 odsto, a uvoz manji oko osam odsto u odnosu na 2019. godinu.

Najbolje je raditi ugovorenu proizvodnju, što potvrđuju oni koji već godinama robu predaju velikim trgovačkim lancima ili izvozno orijentisanim prerađivačima.

Preduzeće "Spektar drink" iz Bijeljine postalo je poznato po kiselom kupusu koji plasiraju kako na domaće, tako i na inostrano tržište.

Ovo preduzeće tokom godine otkupi i preradi od 550 do 600 tona kupusa.

- Tu smo izgradili neke odnose i mogu da kažem da se kod nas u dan zna kada ko dovozi, tu smo, naravno, tolerantni, ne uslovljavamo. Ali imamo organizovanu proizvodnju, i to je prvenstveno Semberija za kupus, a voće uzimamo širom Republike Srpske i BiH, prvenstveno sa ovih prostora, ništa nismo uvozili - izjavio je direktor preduzeća "Spektar drink" Bijeljina Đorđe Slavinjak.

Prekomjerni uvoz i dalje šteti domaćoj proizvodnji, kažu u Udruženju povrtara Republike Srpske.

Napominju da je prilikom interventnog otkupa napravljena greška da su proizvođači dobili manje od prerađivača.

- Ljudi koji su izvozili moju cveklu na primjer, imali su 10 pfeninga za izvoz i 10 za interventni otkup, a ja imam ukupnu cijenu 20 pfeninga. Zamislite kako je to regulisano, u dobrim namjerama napravljena greška - rekao je potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Rade Јovičević.

Resorni ministar Boris Pašalić kaže da je prethodna godina bila izuzetno teška za poljoprivredu, ali i da je bila izuzetno rodna.

Intervencijom Vlade uspješno je otkupljeno oko 17.000 tona povrća koje je bilo višak na tržištu.

- Trenutno ne možemo reći da imamo viškove ni kada je u pitanju meso, ni povrća, ali imamo nešto niže cijene koje u narednom periodu očekujemo da će se vratiti u neki prosjek - izjavio je Pašalić.

U Privrednoj komori kažu da su potrošači prepoznali kvalitet domaćih poljoprivrednih proizvoda, čemu je, kako navode, doprinijela i kampanja "Naše je bolje", koja se provodi već 11 godina.

- Imali smo zaista i odlične reakcije kada su u pitanju mediji i kada su u pitanju institucije, na kraju i potrošači, jer i prema informacijama koje smo dobijali iz tržnih centara došlo je do povećanja domaćih proizvoda od strane potrošača - rekao je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Nedavno je na sastanku predstavnika proizvođača sa ministrom Pašalićem usaglašen i novi pravilnik o podsticajima, a ove godine će poljoprivrednicima na raspolaganju biti 75 miliona maraka.

Izvor