Pin It

Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske došao je pred turski parlament i biće ratifikovan do 16. marta, izjavio je ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli poslije sastanka sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem u Sarajevu.

stasa kosarac bekir pakdemirli 1

Istakao je kako je njegova današnja posjeta BiH zapravo predradna, uoči posjete članova Predsjedništva BiH njegovoj zemlji, koja će biti upriličena 16. marta ove godine.

“Sporazum o slobodnoj trgovini trebao bi biti ratificiran u parlamentu Turske do 16. marta, odnosno do posjete članova Predsjedništva BiH. Vjerujemo da će taj sporazum, koji je jako bitan, unaprijediti saradnju i pomoći privrednicima i jedne i druge zemlje”, rekao je Pakdemirli.

“Kada govorimo o BDP-u Turske u oblasti poljoprivrede, možemo reći da se nalazimo među prvim zemljama Evrope te među 10 zemalja svijeta. Tome je svakako doprinio i naš ruralni razvoj. Stoga je naša posjeta Albaniji, ali i danas BiH, više zasnovana na razmjeni iskustava u oblasti poljoprivrede. Vrlo rado bismo podijelili naša iskustva”, poručio je Pakdemirli.

Košarac je kazao da je BiH u 2020. godini zabilježila rast izvoza u Tursku za 3,6 posto, ili nominalno pet miliona KM više nego u 2019.

“Za nas je Turska vrlo važan vanjsko trgovinski partner. Treba otvoreno reći da jednu trećinu poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Bosni i Hercegovini plasiramo na tržište Turske. To je za nas veoma značajno. Motiv sastanka je bio kako unaprijediti prije svega spoljnotrgovinski promet kada je u pitanju poljoprivreda. Sastanak je bio veoma konkretan i vrlo koristan. Raduje nas činjenica da dolazi uvjeravanja od turskog ministra da bi do 16. marta u Parlamentu Turske trebao da bude potpisan, odnosno ratifikovan Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske. To je za naše privrednike u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jak input i jaka šansa koju trebamo svi zajedno za iskoristimo kako bi mogli što više naših proizvoda da plasiramo na tursko tržište. Raduje me taj optimizam da će to da bude okončano već do 16. marta“, kazao je Košarac.

Naglasio je kako svakako stižu vrlo jasno poruke od turske strane da će taj sporazum biti ratifikovan.

“Na taj način ćemo poslati vrlo jasnu poruku našoj poslovnoj zajednici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH da mogu svoje proizvode u skladu s tim sporazumom da plasiraju na tržište Turske“, dodao je Košarac.

Istakao je da je razgovarano i o još jednom važnom dokumentu u oblasti šumarstva, odnosno o sporazumu između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske u oblasti šumarstva.

“Raduje me ekspertan pristup turske strane kada je u pitanju, prije svega, segment zaštite šuma. O tome smo zajedno sa entitetskim ministrima razgovarali s obzirom na to da je to entitetska nadležnost. Jedna ekspertska ekipa će doći već početkom naredne sedmicu u BiH. Bit ćemo partner s turskom stranom u implementaciji takvih aktivnosti“, kazao je Košarac i nastavio:

“Iskazali smo potrebu da razgovaramo o plasmanu nekih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, po čemu je BiH prepoznatljiva. Riječ je o bobičastvom voću, malinama i nekim drugim poljoprivrednim proizvodima i unapređenju saradnje u oblasti ribarstva. Ne treba zanemariti činjenicu da smo zagovarali, i naravno veoma važnu aktivnost koju provode naši primarni proizvođači i naši klaonički kapaciteti, a to je nastavak izvoza crvenog mesa u Tursku, za što postoji obećanje da će u narednom periodu ta aktivnost biti definisana i taj posao biti nastavljen.“

Naglasio je da su nadležna tijela već dobila zadatak da intenzivno rade na usklađivanju veterinarskih certifikata za izvoz proizvoda od mesa i prerađevina iz BiH.

“Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu zajedno s nadležnim tijelima Republike Turske i tijelima na nivou zajedničkih institucija doći do usklađenih veterinarskih certifikata i omogućiti izvoz tih proizvoda u Tursku, cijeneći da je Turska veoma značajno tržište za BiH“, rekao je Košarac.

Napomenuo je da je razgovarano i o zahtjevima turske strane kada je u pitanju odobravanje uvoza pilećeg mesa u BiH.

“Dali smo zadatak nadležnim tijelima da u narednim danima naprave analizu. Vidjet ćemo na koji način ćemo definisati sve buduće korake, ali vjerujem da postoji prostor da određenu vrstu mehanički okoštanog mesa omogućimo zato što naši prerađivački kapaciteti u Federaciji i Republici Srpskoj potražuju tu sirovinu“, pojasnio je Košarac.

Istakao je kako postoji visok stepen razumijevanja u smislu da se omogući proizvođačima iz BiH da plasiraju svoje proizvode na tržište Turske, ali i da se omogući plasman određenih proizvoda iz Turske u BiH.

“Težimo naravno potpunoj implementaciji dobrih bilateralnih odnosa i ono što želim da posebno pohvalim je angažman Ambasade Turske u BiH. Uvijek su nam bili na usluzi svima nama. Vjerujem da ćemo u narednom periodu imati još nekoliko sastanka u interesu povećanja spoljno trgovinskog prometa privrede BiH“, kazao je bh. ministar i dodao:

“U 2020. godini smo zabilježili rast izvoza u Tursku za 3,6 posto, ili nominalno 5 miliona KM više nego u 2019. godini. U strukturi izvezene robe u Tursku, izvozilo se najviše ulje od sjemena suncokreta, a značajan rast izvoza zabilježen je kod izvoza mesa goveda jer u 2020. godini je ukupno izvezeno 25 miliona KM, a u 2019. svega 980.000. Veoma je važno da posao unapređujemo zajedno.“

Sastanku su takođe prisustvovali i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH i Republike Srpske Šemsudin Dedić i Boris Pašalić.

Izvor