Pin It

Romska zajednica u Prnjavoru je mala ali vrijedna. Ovdje ne čekaju na poslove, nego prihvataju i rade sve što je dostupno, radi golog opstanka. Mnoge Romkinje odlučile su se za poljoprivredu i peradarstvo kako bi mogle prehraniti svoje porodice, ali i nešto prodati i zaraditi. Kroz ovu vrstu poslova na seoskim domaćinstvima uspjele su uz pomoć nevladinog sektora da opstanu i izgrade svoje male biznise. Bisera i Dragana kroz svoje primjere pokazuju da su vrlo zadovoljne ovakvim aranžmanima.

romi prnjavor poljoprivreda na

Bisera Šlapak živi u selu Babanovci, nekih 15-ak minuta vožnje od Prnjavora. Bisera je penzionerka i sa svojih 70 godina bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Zbog male penzije koja je svega 420 KM, nije u mogućnosti da pokrije sve životne troškove, pa su joj voće i povrće odlična prilika da može komotno i zdravo živjeti. Ona je jedna od prnjavorskih Romkinja koje su odlučile iskoristiti šansu i podršku nevladinog sektora, te pokrenuti neke male poslove od koji mogu proizvesti hranu za sebe, a nešto i prodati.

Uz pomoć Udruženja 'Romska djevojka – Romani ćej', Bisera je putem donacije dobila jedan plastenik koji joj je mnogo pomogao. A, osim toga, i besplatne sadnice i sjemena, koja inače ne bi sama mogla nabaviti.

Ove godine posadila sam 25 kg krompira,  posadila sam maline. Zatim luk, paprike, paradajz. Kupila sam 30 pilića i svu opremu i hranu, navodi Bisera.

Sve ovo ima zahvaliti udruženju i projektima koji podržavaju ekonomsko osnaživanje žena iz romske zajednice, kojima se pomaže da ljudi više ne budu socijalni slučajevi i da mogu opstati i bez posla na selu. Za Biseru ovo nije ništa novo jer čitav život se bavila poljoprivredom, uz poslove koje je radila. Ona proizvede i više nego je potrebno, a ostatak podijeli onima koji su siromašni.

Možda je bolje da dam onima koji nemaju. Neću prodavati. Inače rado pomažem komšijama. Bolje i to nego da ja idem tražiti, kaže Bisera.

Izvor