Pin It

U voćnjacima na Majevici počela je berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope, a procjenjuje se da će tokom ljetne sezone, ugljevički voćari izvesti oko tri hiljade tona različitih sorti šljiva, što je dvostuko više nego prošle godine.

U voćnjacima na obroncima planine Majevice berba šljive u punom je jeku. Zbog visokih temperatura berba je poranila za 15-ak dana ranije, a proizvođači kažu da je rod odličan.

Voćar Ilija Rikanović iz Puškovca ne pamti tako dobar prinos u svojim voćnjacima. Zadovoljan je i otkupnom cijenom koja ove godine iznosi od 90 feninga do 1,30 KM.

"Cijena je dobra, a prinos je rekordan za moje pojmove do sada. Ova sezona je dosta ranije počela, rodom sam prezadovoljan, ne da sam zadovoljan", ističe Rikanović.

Najveći problem je radna snaga.

"Imam osmoro radnika tuđih, 80 maraka dnevnica, idem svako jutro u Čelić, nema prevoza drugačije... Preteško, ne možeš ga naći, a ne pitaš pošto je, samo da 'oće doći", kaže Ilija Rikanović.

Dnevnice za sezonce ove godine su od 60 do 80 maraka, uz prevoz te nerijetko i hranu.

"Nije naporan ako hoćeš raditi, ubere se otprilike do 50 gajbi, sve zavisi kakav je rod. Ubere se 50 gajbi po osobi", kaže Ramiza Agić, berač šljive iz Čelića.

Na području Ugljevika i Lopara skoro 70 odsto voćnjaka je pod šljivom, a proizvođači mogu da računaju na premije za prodato voće, ali i na podsticaje za zasnivanje novih voćnjaka i zaštitu od grada. Nakon berbe, većina šljiva iz ovog kraja ide u izvoz.

"Procjene su da je oko 160 tona otkupljeno i distribuirano na zapadnoevropsko tržište ili da je u pripremi za prodaju. Uglavnom ide za austrijsko i njemačko tržište, ali najčešće su ta dva tržišta", navodi Željko Kerović, načelnik Odjeljenja za privredu Opštine Lopare.

Prema procjenama, tokom ljetne sezone ugljevički voćari će u Evropu izvesti ukupno oko 3.000 tona različitih sorti šljiva, dvostuko više nego prošle godine.

Izvor