Pin It

U pedesetoj godini rada 'Protivgradna preventiva RS', čije je sjedište u Gradišci, susreće se sa velikim izazovima. Aktivna sezona zaštite od grada zvanično počinje polovinom aprila, ali u ovom preduzeću su svjesni da klimatske promjene čine svoje, jer je minule zime zabilježen grad u Prijedoru i Banja Luci. Zbog toga je praćenje i dejstvo počelo već prvog aprila. Prizemni generatori su već napunjeni meteorološkim rastvorom i čekaju znak za dejstvo. Na taj način će biti zaštićeno područje cijelog Lijevče polja i Potkozarja, područje oko banjalučkog aerodroma i državne granice prema Hrvatskoj.

BoškoGrgić


Tihomir Dejanović, direktor ovog javnog preduzeća kaže da on i njegovi saradnici imaju dragocjeno iskustvo i uz sofisticiranu opremu imaju snagu da se odupru nedaćama. U ovoj godini protivgradna zaštita se širi i na Tuzlanski kanton, što će je učiniti kompletnijom i pouzdanijom.

- U sjevernom dijelu Tuzlanskog kantona ćemo instalirati 15 protivgradnih stanica. U našem sistemu od 2003. godine je i gradačačka opština. Na području od Prijedora do Oštre Luke instaliramo automatske protivgradne stanice, popunjavamo područje sve do rijeke Bosne, a iskoristit ćemo milion eura koje nam na osnovu sporazuma daje Vlada Srbije da potpuno zaštitimo naše Podrinje, a samim tim spriječimo gradonosne oblake da haraju istočnom Srbijom, kaže Dejanović.

Osigurati proizvodnju hrane u vrijeme klimatskih promjena i pandemije


Klimatske promjene sve su izraženije. Osim grada koji je počeo padati i zimi, sve češće su padavine praćene snažnim olujama. Meteorološki alarmi su često upaljeni. Ova godina počela je sa ekstremno visokim temperaturama, ali sa deficitom padavina. Za očekivati je turbulentnu sezonu.

-Ako je višegodišnji prosjek 22 dana praćena gradom i sugradicom, u protekle dvije godine imali smo 81 takav dan, 2018. godine 46, a lani 35 dana. Ako se godišnji prosjek od hiljadu milimetara kiše ne ostvari, ostvarit će se, ali doći će do neravnomjernih padavina baš onda kada ne treba. Zbog toga je važna ova djelatnost uz meteorološku aktivnost. Zadatak nam je da adekvatno ukrotimo prirodu, zaštitimo poljoprivrednu proizvodnju i materijalna dobra, kaže Dejanović.

Koronavirus još je jedan izazov u ovoj maloj, ali veoma stručnoj ekipi meteorologa, inžinjera različitih oblasti i vrhunskih tehničara. Zaštiti poljoprivredu i obezbijediti proizvodnju hrane strateški je zadatak u vrijeme pandemije. Takvi trendovi načinjeni su i u Evropi, koja sve više ulaže u protivgradnu zaštitu. Do devedestih godina ova djelatnost bila je razvijena isključivo u istočnoj Evropi. Sada duvaju novi vjetrovi.

-Mađarska je sa početnih stotinu došla do hiljadu prizemnih generatora i na taj način zaštitila cijelu zemlju. Slično radi i Rumunija. U Gracu na tome radi institut, naučnici su se posvetili protivgradnoj zaštiti i u Francuskoj i Španiji, i nas su primijetili i uvažavaju nas u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), uključuju nas u razne projekte, ističe Dejanović.

Jedan od konkretnih projekata je 'Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas', gdje se koriste podaci automatskih, veoma savremenih meteoroloških radara i sa automatskih protivgradnih stanica.

BoškoGrgić 1

U sistem investirano preko 25 miliona KM


Protivgradna preventiva RS u posljednjih pet godina u ovu djelatnost investirala je preko 25 miliona KM. Izgrađeni su radarski centri u Trebinju i Bijeljini, koji su povezani sa radarskim centrom u Novoj Topoli. Na Jahorini i Borji postavljeni su najsavremeniji američki radari, koji pokrivaju područje cijele bivše Jugoslavije i više od pola Albanije. Radarski podaci korisni su civilnoj zaštiti, meteorološkim i hidrološkim zavodima, kontrolama leta i drugim djelatnostima.

Naše inžinjere i stručnjake smo slali u SAD da učestvuju u sklapanju komponenti za radar. Potom su išli u Južnu Koreju i Tursku , gdje su ih montirali sa američkim stručnjacima. Kompletna naša ekipa sarađuje sa kolegama iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rumunije, Austrije, Njemačke, idemo i u Ženevu, Brisel, gdje god treba, kategoričan je Dejanović.

BoškoGrgić


Već sada ima dovoljan broj protivtgradnih raketa za ovu godinu


Na branjenom području od preko milion hektara na 218 protivgradnih stanica sa strijelcima i 38 automatskih ove godine će biti raspoređeno oko 2500 raketa. 1400 preostalih od prošle godine je servisirano, nabavljeno je 400 novih, a u proceduri je nabavka još 700 raketa. To će biti dovoljno za ukroćivanje kumulonimbusa i u slučaju ekstremne godine.

BoškoGrgić

 

Meteorologa nema ni za lijeka


Malo ko zna da su najdeficitarniji kadar u BiH upravo meteorolozi. Sa ovim problemom kubure i u oba meteorološka zavoda, a 'Protivgradna preventiva RS' ima dva stručnjaka ovoga profila.

-Meteorologija je teška nauka, bazirana na primijenjenoj matematici i fizici. Fakulteti za ovaj kadar postoje u Zagrebu i Beogradu. Kod nas je otvoren konkurs za stipendiranje pet svršenih srednjoškolaca na tim fakultetima, ali mladi nisu zainteresovani. Školovani meteorolozi odlaze mahom na aerodrome, gdje im je plata duplo veća, rekao je magistar Tihomir Dejanović, direktor Javnog preduzeća 'Protivgradna preventiva RS.