Pin It
Bh. sektor mljekarstva prošle godine je ostvario rekordan izvoz proizvoda koji je premašio 100 miliona KM. Kako je rečeno na konferenciji za medije, na kojoj je predstavljena analiza vanjskotrgovinske razmjene u sektoru mljekarstva koju su uradili VTK i Sweden/USAID FARMA II projekt, sektor mljekarstva je ostvario izvoz od 106,6 miliona KM, dok je uvoz iznosio 180 miliona KM.

images

- Količinski imamo suficit u razmjeni od gotovo 6.855 tona, ali vrijednosno smo ipak u značajnom deficitu od 73 miliona KM. Razlog tome leži u nepovoljnoj strukturi razmjene, jer najviše izvozimo mlijeko i pavlaku (59 posto izvoza), dok uvozimo prvenstveno sir (45 posto uvoza), kazao je Feđa Begović, zamjenik šefa projekta, Sweden/USAID FARMA II.

Prema njegovim riječima, kontinuirano raste izvoz proizvoda sa dodanom vrijednošću, kao što je jogurt, te je u zadnjih pet godina izvoz jogurta utrostručen (sa 11 na 34 miliona KM)

- Ipak, zabrinjava to što uvoz sira kontinuirano raste i u 2019. godini je iznosio 82 miliona KM, dok je BiH izvezla 7 miliona KM, kazao je Begović.

Kako je istaknuto tržišta obuhvaćena CEFTA sporazumom (Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija) zaslužna su za 86 posto izvoza, dok EU tržišta (prvenstveno Hrvatska) učestvuju u ukupnom izvozu sa 13 posto. U 2019. godini nije zabilježen izvoz na tržište Kosova, gdje smo 2015-2018 godišnje izvozili oko 10 miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tijana Muhamedagić, sekretar asocijacije za prehrambenu industriju VTK BiH naglasila je kako, iako je izvoz na tržište Hrvatske porastao za 33 posto i iznosi 13 miliona KM, neuporedivo bolji rezultat zabilježen je u Srbiji, gdje je izvoz više nego udvostručen (porastao za 118 posto) i sada iznosi 38 miliona KM.

ALEMA PENDEK

 Izvor