Pin It

U periodu pandemije korona virusa, i pored njihove važne uloge u poljoprivredi zemalja Evropske unije, uveliko je pogoršan položaj sezonskih radnika.

 workers

U periodu pandemije korona virusa, i pored njihove važne uloge u poljoprivredi zemalja Evropske unije, uveliko je pogoršan položaj sezonskih radnika, pogotovo na zdravstvenom planu.

"Sezonski radnici su ključni za sektor poljoprivrede kada je riječ o žetvi, sjetvi i uzgajanju, posebno u ovoj sezoni", saopćila je u martu Evropska komisija, pozivajući zemlje EU-a da osiguraju da oni lakše putuju, nakon propisanog medicinskog testiranja.

Iako je zbog pandemije obustavljen putnički aviosaobraćaj i zatvorene granice između zemalja EU-a, sezonski poljoprivredni radnici iz Rumunije i drugih istočnoevropskih država su među rijetkima kojima je i dalje dozvoljeno da se ukrcaju na avion ili da putuju na rad u inostranstvo, piše briselski portal Politico, a prenosi Tanjug.

'Šta ako počnu umirati?'


Međutim, dodaje Politico, nakon što su u stotinama putovali u prepunim autobusima na putu ka rumunskim aerodromima i dijelili sobe na farmama u Njemačkoj, mnogi sezonski radnici su ocijenili da je zdravlje ljudi iz Istočne Evrope manje važno od zaliha hrane Zapadne Evrope.

"Ko će biti odgovoran kada sezonski radnici počnu umirati?", upitala je Ramona Duminiciou iz rumunskog udruženja Eko Ruralis, koje predstavlja sezonske radnike.

Rekla je da težak rad u lošim uvjetima nije ništa novo za te radnike, ali da je njihova situacija postala vidljivija zbog putovanja na koja kreću u vrijeme pandemije.

"Ne znam da li je EU u mogućnosti odustati od ovog modela razvoja zasnovanog na radu siromašnih. Nemogućnost bloka da osigura da ne postoje građani drugog reda njegov je najveći neuspjeh", ocijenila je Duminiciou.

"Zašto Nijemci ne mogu sami brati svoju šparglu?", upitala je.

Politico navodi da su neki to i probali.

Njemačka, Velika Britanija i Francuska pozvale su ljude koji su radili u restoranima i drugim sektorima pogođenim pandemijom da odu raditi na farmama za svoje države.

Loš odziv i nedostatak iskustva onih koji su se odazvali doveli su, međutim, do toga da se njemački i britanski farmeri ponovo okrenu istočnoevropskim radnicima.

Dvostruka veća zrada


"Istočnoevropski radnici su ključni dio plana da stavimo ljudima na tanjire hranu koju mogu priuštiti", rekao je Tom Bradshaw, potpredsjednik britanskog sindikata farmera.

Kaže da je to zato što oni razumiju prirodu posla i zbog iskustva sa sobom donose i produktivnost.

Bradshaw dodaje da će oni biti ključan dio obuke lokalnih ljudi, s obzirom na to da Velikoj Britaniji treba gotovo 70.000 poljoprivrednih radnika za berbu krastavaca, salate, boba, biljaka i voća.

Rumuni koji dolaze godinu za godinom uglavnom su iz ruralnih predjela, tako da su navikli na poljoprivredne poslove i žele zaraditi više nego što bi mogli kod kuće.

Prosječna neto zarada u Rumuniji je u januaru bila 650 eura, ali jednomjesečnim poljoprivrednim radom u inostranstvu mogu zaraditi najmanje dvostruko više.

Izvor