Pin It

Mnogo je razloga zbog čega se posljednjih godina u Poljskoj primjećuje porast prihoda u seoskim oblastima, što je suprotan trend nego u slučaju starih država članica EU, gdje se prihodi stanovnika ruralnih područja zapravo smanjuju, rekao je Wojciech Szpocinski iz Fondacije za razvojnu politiku iz Poljske.

farma milo selo 3 1

“Definitivno želimo da naglasimo ulogu malih poljoprivrednika – male ili srednje porodične farme. Zatim fokusiranje na lance vrijednosti i preradu hrane. Željeli bismo da imamo više gotovih proizvoda koji se prerađuju ili na farmi ili u ruralnim oblastima. To bi poljsku poljoprivredu učinilo profitabilnijom”, objasni je Szpocinski.

On smatra da je nakon pristupanja EU u Poljskoj vidan razvoj ruralnih područja, kao rezultat direktnih plaćanja i evropskih subvencija, baziran na modernizaciji i inovacijama, kao i depopulaciji ovih područja.

“Danas, da biste vodili profitabilni agrobiznis, treba biti vrlo dobro obrazovan poljoprivrednik. Ove promjene su otvorile nove mogućnosti za mlade, obrazovane i preduzimljive ljude. Prije pristupanja EU, obično su migrirali u urbane centre u potrazi zaposlom, često ostavljajući roditelje iza sebe. I ovo se definitivno promijenilo”, objašnjava Szpocinski.


Szpocinski smatra da zaustavljanje trenda depopulacije zavisi od životnog standarda.

“Ponuditi stanovnicima ruralnih područja manje-više isti životni standard kao uslučaju gradskih ili prigradskih područja. Ne mislim da svi moramo da živimo isti stil života. Naravno, ljudi imaju različite sklonosti – neko više voli da ide u pozorište jednom nedeljno, neko više voli da prošeta šumom. Ali, moći ćemo da pružimo ljudima kulturnu i socijalnu infrastrukturu, mrežne usluge i mogućnosti privatne karijere.

Gledajući lekcije naučene u Poljskoj kada je u pitanju razvoj poljoprivrednih područja, Szpocinski najvrijednijim modelom smatra male ili srednje porodične poljoprivrede.

“Prije svega – borićemo se protiv dijeljenja zemljišta. Vrlo male farme nikada ne mogu biti finansijski održive. Stoga ćemo razviti program ili javnu politiku za podršku održavanju takvih farmi u okviru jedne porodice, kako bismo izbjegli dalje podjele zemlje.

On posebno naglašava i važnost razvoja ruralnog turizma.

“Seoski turizam je uvijek koristan za lokalni prehrambeni lanac,tačnije, oni se međusobno ojačavaju. Prvo započinjete sarazvojem lokalnih proizvoda, jer ih servirate svojim turistima. I to mora biti usmjereno ka ekstremnom kvalitetu. Tada počinjete da pakujete svoj proizvod, zatim ga prodajete svojimgostima i konačno prodajete na tržištu – lokalnom i međunarodnom. Tako se gradi održiv iprofitabilan model.

Jedna od ambicija Evropske unije jeste blagostanje svih građana, kako u urbanim, tako i u ruralnim oblastima, smatra Szpocinski, te da je glavni cilj nove perspektive EU za 2021-27″ proizvodnja hrane u onim količinama koje će Evropu učiniti nezavisnom od uvoza.

“Ono što ne možemo da proizvodimo konkurentno, treba da uvozimo, ono što možemo da proizvodimo konkurentno – treba da izvozimo”, rekao je Szpocinski.

Razlog zašto sve razvijene ekonomije podržavaju svoju poljoprivredu Szpocinski vidi u obezjeđivanju prihoda za farmere, stimulaciji vrijednosti, zaštiti konkurentnosti domaće hrane na poljoprivrednom tržištu.

“Vjerujem da je zahvaljujući ovoj podršci moguće obezbijediti zapošljavanje u poljoprivredi, a istovremeno nema potrebe za kompromisima oko drugih ciljeva kao što su borbe protiv klimatskih promjena, zaštite životne sredine, tradicionalnog pejzaža, zdravlja hrane ili zdravstvene zaštite životinja”, objasnio je Szpocinski.

Ublažavanjeovog regulatornog tereta jedan je od ciljeva zajedničke poljoprivredne politike, smatra Szpocinski.

“EU je hvatila da moramo pojednostaviti ovaj proces i smanjiti papire. Uvijek treba da pogledamo gdje su praznine i poboljšamo ono što se još može poboljšati”, ističe Szpocinski.

Izvor