Pin It

Za otkup viškova u poljoprivredi Vlada Republike Srpske namijenila je pet miliona KM iz sredstava Kompenzacionog fonda.

 Konvertibilne marke novac

Od toga tri miliona KM za otkup stočarskih, a dva miliona maraka za otkup viškova povrća.

NIKOLA SUVAJAC, selo Kukulje

“Ovaj krastavac bacam dolje, on će sagnjiliti i neće biti više ništa od njega, svakako će propasti”.

MIROSLAV MASTALO, selo Kosijerevo

“Ostaje na poljima, to se zaorava nema od toga više ništa , tako da uložili smo mnogo u to dali smo sve odradili kako treba i sad vidite i sami”.

Različite su povrtlarske kulture, ali problemi isti. Više je zasijanih površina,dobar rod ali mala potražnja. Tržište je dodatno nestabilno zbog situacije sa koronavirusom.

NIKOLA SUVAJAC, selo Kukulje

“Ovo ovdje stoji par dana. Imam još par deponija, to je velika velika količina više vagona koje sam bacio sve u očekivanju da će sutra prekosutra pojaviti se neko ko će preuzeti robu ko će otkupiti to makar po neku cijenu ali se niko nije pojavio”.

Vlada finansira interventni otkup viškova nakon što je proljetos stimulisala stanovništvo da u vrijeme epidemije zasije više površina. Problem pokušavaju riješiti subvencionisanjem otkupljivača i prerađivača koji su spremni da preuzmu viškove povrća. Povrtlari pozdravljaju Vladine mjere, ali smatraju da od njih koristi imaju samo otkupljivači. Ne i proizvođači koji su najviše uložili.

BORIS PAŠALIĆ, ministar poljoprivrede RS

“Javile su se neke naše najveće kompanije Sava. Vitaminka i još nekoliko velikih kompanija. Očekujemo da ćemo uspjeti da otkupimo i da preradimooko 11. 000 tona dakle dodatnih povrća”.

BRANKO MASTALO, predsjednik Udruge povrtlara RS

“Sredstva su data prerađivačima , otkupljivačima od toga nemaju koristi povrtlari. Povrtlari na terenu kažu to su niske otkupne cijene. Mišljenje povrtlara je da je trebalo jedan dio dati otkupljivačima, ali drugu dio povrtlarima”.

Posebno su ugroženi poljoprivrednici za čije proizvode nisu zainteresovani prerađivači. U nešto povoljnijoj situaciji su stočari jer je potražnja prerađivača veća od ponude.

MIŠO MALJČIĆ, predsjednik uzgajivača svinja RS

“Otkupna cijena je 2,2, KM. Kako vidimo do sada svi se drže te minimalne cijene, uopšte se ne gleda kvalitet. Naravno klaničari su sada u boljoj poziciji mogu da diktiraju otkup”.

Interventni otkup je kratkoročna mjera. Poljoprivrednici su složni da je jedina prava dugoročna mjera zaštita domaće proizvodnje.

Izvor