Jeste li ikada čuli za zec gljivu ili plešuću gljivu ili maitake? Ako niste, sada je pravi trenutak da naučite sve što trebate znati o ovoj izrazito ljekovitoj vrsti gljive. Legenda kaže da je naziv „plešuća gljiva“ dobila po reakciji ljudi koji su je prvi pronašli i od sreće potom zaplesali.
Maitake je grmasto rastuća jestiva gljiva iz porodice Polyporus, koja raste u Evropi, Sjevernoj Americi, Japanu i Kini. Raste na dnu brijesta te hrastovog i javorovog drveta.
Maitake je vrsta adaptogena, odnosno biljke koja pomaže ljudskom organizmu u borbi protiv niza mentalnih i fizičkih poteškoća. Osim toga, adaptogeni vraćaju organizam koji je izašao iz prirodne ravnoteže. Iako se maitake može konzumirati samostalno kao namirnica, njezina primarna upotreba je ipak vezana uz njenu ljekovitost.
Koji su zdravstveni učinci maitake gljive?
U usporedbi s drugim gljivama, maitake je pokazala bolje rezultate u sprječavanju i liječenju raka i drugih zdravstvenih teškoća. Maitake također ima pozitivan učinak na ukupni imunitet.
Maitake gljive bogate su:
- antioksidansima
- beta-glukanom
- vitamina B i C
- bakrom
- kalijem
- vlaknima
- mineralima
- aminokiselinama
Osim toga, maitake nemaju masnoća, imaju nizak udio natrija, malenu kalorijsku vrijednost te ne sadrže kolesterol.
Iako je o učincima maitake gljiva napravljeno jako puno studija, iznimno ih je malo učinjeno na ljudima. Ipak, rezultati laboratorijskih istraživanja su obećavajući.
Maitake i karcinom
Studija objavljena u Journal of Medicinal Food potvrdila je da bi D-frakcija maitakea (ekstrakt izvučen iz maitake gljive) mogla biti korisna u prevenciji i liječenju raka dojke. Istraživači sugeriraju da se ova gljiva može boriti protiv rasta i reprodukcije kancerogenih stanica.
Pokazalo se da gljiva Maitake sprječava rast tumora kod miševa. Također, može povećati broj stanica koje se bore protiv tumora. To sugeriše da bi mogla biti učinkovita i u liječenju raka kod ljudi kada se uzima oralno.
Ranije studije otkrie su da je D-frakcija, koja je ekstrakt gljive, učinkovita u uništavanju stanica raka kod ljudi. Ispitanicima je davana uz protein koji također učestvuje u uništavanju stanica karcinoma te je uspjela je povećati učinkovitost tog proteina.
Maitake i kolesterol
Istraživači su u studiji objavljenoj u Journal of Oleo Science pokazali su da maitake ekstrakt u prahu snižava razinu kolesterola kod miševa. Također je pokazano da povećava masne kiseline koje daju energiju. Zbog toga su istraživači navode pretpostavku da jedenje maitake gljiva može pomoći u održavanju zdravlja arterija i kod ljudi.
Maitake i dijabetes tipa 2
U rezultatima studije objavljene u International Journal od Medicinal Mushrooms, potvrđeno je da maitake može imati pozitivan utjecaj na miševe s dijabetesom tipa 2. tokom studije, uzimanje maitake gljiva imalo je pozitivno djelovanje na razine glukoze kod miševa. Naučnici ovu studiju ističu kao izvrsnu pretpostavku da će maitake imati pozitivan utjecaj na dijabetes i kod ljudi.
Osim navedenoga, maitake gljivama se pripisuju i ova pozitivna svojstva:
- Pomaže u borbi protiv virusa prehlade i gripe
- Reguliše krvni pritisak
- Doprinosi imunološkom sistemu
- Smanjuje nuspojave kemoterapije
Kako uzimate maitake?
Ukoliko imate maitake u izvornom obliku, možete ih uključiti u prehranu kao i bilo koje druge gljive. Imajte na umu da imaju snažan „zemljasti“ okus pa nemojte pretjerati s količinom kako ne biste nadjačali okus svih drugih namirnica.
Ukoliko maitake tražite u obliku tekućeg koncentrata ili kapsulama, pazite da se radi o D-frakciji koja je ekstrakt ove gljive.
Pravilna doza ovisi o vašim godinama, težini i zdravstvenom stanju. Svakako pročitajte upute o doziranju te nemojte prekoračivati preporučenu dozu.
Faktori rizika uzimanja maitake gljiva
Ukoliko se radi o svježim gljivama, njihova probava je jednostavna i ne stvara poteškoće. Alergijske reakcije su vrlo rijetke, ali su moguće.
Budući da maitake ima utjecaj na razine šećera u krvi, ako bolujete od dijabetesa, prije uzimanja ovih gljiva svakako konsultujte doktora.
Reference:
- Alonso, EN. Orozco, M. i sur. Genes Related to Suppression of Malignant Phenotype Induced by Maitake D-Fraction in Breast Cancer Cells. Journal of Medicinal Food. 2013 Jul; 16(7): 602–617.
- Chen, YH. Lee, CH. i sur. Submerged-Culture Mycelia and Broth of the Maitake Medicinal Mushroom Grifola frondosa (Higher Basidiomycetes) Alleviate Type 2 Diabetes-Induced Alterations in Immunocytic Function. International Journal od Medicinal Mushrooms. 2015;17(6):541-56.
- Sato, M. Tokuji, Y. i sur. Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice. Journal of Oleo Science. 2013;62(12):1049-58.