Dolazi sezona kiselog kupusa - proizvoda koji je vrlo koristan ne samo za imunitet, već i za rad gastrointestinalnog trakta. Iznenađujuće je da je količina vitamina u kiselom kupusu sedam puta veća nego u svježem.
Zajedno s krompirom, kupus je najvažniji u prehrani ljudi. Od njega se pripremaju mnoga različita jela (svakodnevna i svečana), ali posebno fermentirani proizvod – kiseli kupus se voli tokom zimskih mjeseci. Iako naši preci nisu znali sve što danas znamo o bakterijama, intuitivno su štitili hranu od mikroorganizama koji su ubrzavali kvarenje hrane. Istodobno su se koristili u pripremi jela poput kiselog kupusa i domaćeg kvasina. Takva hrana napravljena od bakterija naziva se fermentiranom, a proces obrade hranjivih sastojaka od strane mikroorganizama fermentacijom. Kao rezultat, oslobađa se kiselina, zbog čega okus dobija izraženu kiselost.
Probiotici, vlakna i enzimi
Zahvaljujući ukiseljenom povrću, ljudsko tijelo organski dobija čitav niz blagodeti: probiotici, prebiotici, vlakna i enzimi. Vlakna sadržana u kiselom kupusu pospješuju probavu i poboljšavaju mikrofloru crijevnog trakta. Neprocjenjivo je profilaktičko sredstvo protiv čira na želucu i dvanaesniku. Aktivno puni crijeva ogromnom količinom korisnih bakterija koje štite naše tijelo od patogene mikroflore, kandidnih, virusnih i gljivičnih infekcija. Jednostavnim riječima, to znači snažan imunitet, izvrsnu hormonsku ravnotežu i gubitak kilograma bez štete po zdravlje. Samo pola čaše kiselog kupusa pokriva dnevnu potrebu za vitaminom K koji jača kosu i zube.
Vitamini B skupine uključeni u kiseli kupus prirodni su energetski napitak koji nas štiti od srčanih problema. Fermentirana hrana sposobna je prevladati postojeću upalu ili je svesti na najmanju moguću mjeru, obnoviti zidove krvnih žila i crijeva. Istim se kupusom može riješiti naslaga na zubima.
Sastav i korisna svojstva kiselog kupusa za ljudsko tijelo
Jedinstvenost kiselog kupusa je u tome što je u količini vitamina i minerala nekoliko puta veća od svježeg bijelog kupusa od kojeg se priprema. Glavni vitamin prisutan u kiselom kupusu je vitamin C , poznati antioksidans. Proizvod također sadrži vitamine skupine B ( B1 , B2 , B5 , B6 , B9 ), K , U i PP , makro- i mikroelementi su kalij, kalcij, cink, selen, željezo, jod, fosfor i natrij.
❗️ Najbolji probiotik na tržištu 💊 Napravljen sa ciljem da pospješi rad sistema za varenje, Forever Active Pro-B sadrži...
Posted by Nature.ba on Saturday, September 5, 2020
Zahvaljujući načinu kuhanja, u kojem se proizvod ne zagrijava, svi su vitamini u potpunosti očuvani i ne gube svoja svojstva 8-10 mjeseci nakon što kiseli kupus "dozrije". Vlakna i dijetalna vlakna sadržana u kiselom kupusu pridonose normalizaciji probavnih procesa i nježnom čišćenju tijela, kupus je koristan kod bolesti kardiovaskularnog i živčanog sistema, priznati je imunostimulans i lijek protiv nedostatka vitamina, jača stijenke krvnih žila i smanjuje šećer u krvi. Blagotvorno će djelovati na rad prostate, poboljšava erektilnu funkciju, te ublažava sindrom mamurluka. Kiseli kupus i posebno njegov sok (salamura-rasol) dobro je poznat lijek protiv mamurluka i mučnine, često pomaže budućim majkama da se nose s manifestacijama toksikoze. Mliječna kiselina, nastala tokom fermentacije, ne samo da se očituje u specifičnom mirisu proizvoda (sličan mirisu kiselih jabuka), već je konzervans koji štiti od pojave patogenih bakterija.
Redovnom upotrebom kiselog kupusa poboljšavate imunitet, povećavate otpornost tijela na prehladu, jačate zube i desni, dajete snagu kostima i sprječavate razvoj osteoporoze, poboljšavate oštrinu vida, povećavate tjelesnu i mentalnu aktivnost, ublažavate hronični umor, uklanjate nesanicu, energizirate, protjerujete parazite (okrugla glista i lamblija), čistite jetru, pospješujete apsorpciju bjelančevina i visokokvalitetnu probavu mesa, obnavljate korisnu crijevnu mikrofloru i uništavate patogene mikroorganizme, inhibirate procese starenja, sprječavate stvaranje zloćudnih tumora, zatvora, hemoroida, gastristisa sa niskom kiselošću, gihta.
Može biti i štetan
Unatoč činjenici da je kiseli kupus poznat po svojim neprocjenjivim prednostima, može biti i štetan. Stoga ćete povrće morati isključiti iz prehrane ukoliko imate čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, gastritis s visokom kiselošću ili povišen krvni pritisak. S takozvanim "slabim" crijevima, proizvod može uzrokovati nadimanje i nadutost. Osobe koje imaju proljev, hepatitis, cirozu, sklonost žgaravici i nadimanju, žučnu bolest, zatajenje jetre i bubrega, šećernu bolest (Dijabetičari će se morati odreći ukusnog jela ako se za njegovu pripremu koristio šećer).
Kada je u pitanju štitna žlijezda, blagodeti i štete kiselog kupusa za tijelo su neodvojive, jer proizvod inhibira proces apsorpcije joda. Trebali biste ograničiti konzumaciju ovog povrća ukoliko patite od hipertenzije. Zbog visokog sadržaja soli, stvaraju se prepreke za povlačenje tekućine, što izaziva edeme i porast pritiska.
Ni zdravi ljudi ne bi trebali pretjerivati s kiselim kupusom. Dovoljno je pojesti preporučenu dozu obroka. Inače se u crijevima aktiviraju procesi fermentacije, što dovodi do prekomjernog stvaranja plinova.
Recept za krompirovu salatu s kiselim kupusom
Krompir salata s kiselim kupusom i zelenim graškom je vrlo ukusna, zdrava i hranjiva "zimska salata" koja uključuje kiseli kupus, zeleni grašak, krompir, senf, biljno ulje (maslinovo ulje), crveni biber i luk.
- 4 srednja krompira (možete i više)
- Kiseli kupus 400g
- Zeleni grašak 4 kašike
- Crveni luk 1 kom (sitno isjeckan)
- Senf 1 kašika
- Biljno ili maslinovo ulje 4 kašike
- Biber po želji
Vrijeme kuhanja 30 minuta
Kuhajte krompir u ljusci. Ogulite ga i izrežite na male kockice. Iscijedite kiseli kupus i dodajte krompiru. U zdjelu salate dodajte zeleni grašak, dodajte sitno nasjeckan crveni luk. Za nadjev u drugu posudu pomiješajte senf i ulje, dodajte biber i po želji crvenu papriku (možete, a i ne morate). Sve skupa izmiješajte da ostoji 5 minuta i nakon toga nadjev prelijete u zdjelu od salate.
Prijatno!