Pin It

Ako niste probali domaći kefir od kozjeg mlijeka sa tibetanskim gljivicama, propustili ste savršenstvo ukusa kakvo se rijetko sreće. Ovaj kefir zajedno sa drugim proizvodima od kozjeg mlijeka možete kupiti u sarajevskom domaćinstvu Murtić.

fatimaweb1

Pod etiketom Murtić Natural, ova porodica proizvodi i kokošija i prepeličija jaja, džemove, domaće sirupe, pekmeze, jabukovo sirće, salate za zimnicu. Mi smo probali njihov najnoviji sirup od đumbira, limuna i koprive. Nije nam dugo trebalo da tražimo još jedan.

fatima14

- U procesu uzgoja ne koristimo vještačka đubriva, vještačke preparate niti hemikalije koje na bilo koji način mogu prouzrokovati onečišćenje, odnosno toksikaciju krajnjeg proizvoda - objasnio nam je Esnaf Murtić koji se ovim poslom počeo baviti prije 12 godina i to nakon što je stan zamijenio kućom sa velikim komadom zemlje.

Bolešljiva djeca

Povod su bila njegova bolešljiva djeca kojima su doktori savjetovali da poboljšaju imunitet konzumacijom proizvoda od kozjeg mlijeka i prepeličijih jaja. Kupili su jednu kozu i deset prepelica i tako je sve počelo.

murtic1

- Danas imamo 12 alpskih i sanskih koza, te 120 prepelica o kojima svi brinemo. Nije lako imati stalan posao i baviti se poljoprivredom, ali kada imate volju i želite raditi, onda se sve da uskladiti. Ono što je najvažnije je da su djeca sada zdrava i niko od nas više ne posjećuje doktore - tvrdi Murtić pozivajući svoje sugrađane da učine dobro za svoju porodicu i počnu koristiti proizvode iz organskog uzgoja.

fatima5

Zato ako se uputite ka njegovom imanju da kupite domaće proizvode, prvo će vas dočekati zečevi koji slobodno trčkaraju naokolo ili se izležavaju u travi. Njegova najmlađa kćerka Fatima pokazat će vam voćnjak, malinjak, jagode ... I objasniti kako trebate prići kozi.

- Pruži ruku ovako, da te koza može poljubiti - pokazat će.

koze

Od nje ćete saznati da joj je najdraža Crnka i da je Jedilica postala Skakalica. Jedilica inače daje najviše mlijeka, što smo saznali od njegove starije kćerke Elmine koja ju je pomuzla i dala nam svježe mlijeko. Iako je druga godina Pedagoške akademije i ne planira se profesionalno baviti poljoprivredom, zajedno sa bratom Eminom uvijek je ocu pri ruci kada treba pomoći i puno je toga naučila o organskom uzgoju i brizi o životinjama. Emin je, s druge strane, odabrao poljoprivredu kao pravac svog ličnog usavršavanja i planira nastaviti očevim stopama.

Proizvodi napravljeni na tradicionalni bosanski način

- Ove godine ćemo se najviše fokusirati na proizvode od kozjeg mlijeka i prodaju prepeličijih jaja. Nećemo sijati puno, jer su naše komšije zasijale svaki pedalj zemlje. Otkupit ćemo od njih sve što nam je potrebno za proizvodnju zimnice, džemova i sirupa koje pravimo na tradicionalni bosanski način - objasnio je Murić dodajući da upravo zbog specifičnog načina pripreme, ne mogu proizvesti veliku količinu krajnjih proizvoda, te da je bitno naručiti unaprijed.

jaja

Proizvode od kozjeg mlijeka, prepeličija i kokošija jaja imaju tokom cijele godine. Ljekovito bilje potrebno za spremanje sirupa beru na obroncima sarajevskih planina. Svi proizvodi su konzervirani isključivo šećerom, bez konzervansa.

fatima3

- Prepeličije đubrivo je najbolje što možete upotrijebiti kod uzgoja voća i povrća. Mi smo ilovaču učinili plodnom zemljom zahvaljujući tom đubrivu. Sve ovo kod nas je uzgojeno na tom đubrivu ili na stajskom od koza. Moja preporuka svima koji se žele početi baviti uzgojem voća i povrća, je da koriste stajsko ili prepeličije, da ne zagađuju svoju hranu vještačkim preparatima. Kada probate krompir uzgojen na stajskom đubrivu, nikada više nećete kupiti onaj koji je uzgojen na vještačkom - za kraj je poručio Murtić.