Pin It

Sada proizvode 1.800 tona krastavaca, paprika, zelene salate, špinata, cvekle, bijelog luka i krompira, i kupuje dodatnih 2.800 tona od sedam većih proizvođača u Semberiji

 mamex

Firma MAMEX d.o.o. iz Bijeljine osnovan je 2007. godine kao firma koja se bavila otkupom povrća od proizvođača iz Semberije, i njegovim izvozom u Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Rusiju i Bugarsku. Ali ubrzo su uvidjeli da ukoliko žele da snabdijevaju kupce tokom cijele godine, a ne samo tokom ljetne sezone, moraju uzgajati vlastito povrće.
- Kako niko drugi to nije radio, morali smo pokrenuti plasteničku proizvodnju paprika i krastavaca. Tako smo 2010. kupili zemlju i sagradili trideset plastenika na tri hektara zemlje, kazao je Mladen Lazić, vlasnik MAMEX-a.
Kako je dodao on vjeruje u domaću proizvodnju, te je, za razliku odmnogih koji su nakon poplava 2014. odustali od poljoprivrede, podigao kredite, iskoristio poticaje i kupio još 30 hektara zemlje.
MAMEX sada proizvodi 1.800 tona krastavaca, paprika, zelene salate, špinata, cvekle, bijelog luka i krompira, i kupuje dodatnih 2.800 tona od sedam većih proizvođača u Semberiji. U proizvodnju je uključeno pet članova porodice uz 35 sezonskih radnika.
-Nekih 20 posto proizvoda izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, a ostatak prodajemo prodajnim lancima u Bosni i Hercegovini, navodi Mladen, dodajući da su u poplavama 2014. izgubili sve usjeve te su shvatili da moraju promijeniti poslovni model i učiniti ga otpornijim. Tada su počeli planirati da otvore fabriku za proizvodnju kiselog povrća i ajvara.
-Tražeći pomoć za kupovinu neophodne opreme, 2017. smo pri Sweden/USAID FARMA II projektu aplicirali za nepovratna sredstva. Kada sagledam koliko smo do sada uložili u izgradnju fabrike, iznos novca koji smo tražili relativno nije bio toliko velik, ali to povjerenje u našu viziju koju smo dobili od projekta nam je dalo inicijalnu kapislu i dodatno nas podstaklo da nastavimo sa našim planovima, istakao je Lazić.
Sredinom jula MAMEX će otvoriti fabriku i lansirati osam novih proizvoda: Mamin recept ajvar, te kisele krastavce, miješanu salatu, cveklu, bijele i žute filete paprike, kao i prženu papriku i sok od paradajza.
Sweden/FARMA II projekt sada dizajnira etikete za Mladenove nove proizvode.
- Ja sam u poljoprivredi srcem i dušom. Mi proizvodimo naše povrće koje ćemo obrađivati i nudićemo na domaćem tržištu kvalitetan finalni proizvod. U prvoj godini ćemo proizvesti 500.000 tegli naših proizvoda, a prodajnim lancima ćemo prodati 1.000 tona svježeg povrća. Za rad u tvornici ćemo zaposliti još 20 do 30 radnika. Naredne sezone bismo mogli udvostručiti proizvodnju, ali za to nam je potrebna pomoć u nabavci još jednog tunela za pasterizaciju (FARMA II projekt obezbijedio je jedan), vakum duplikatora za ajvar i još jedne pećnice, naglasio je Mladen.

Izvor