Pin It

Ponedjeljkom prodaje na pijaci u Srebrenici, petkom u Bratuncu, ali i na kućnom pragu

karice 1

Abida Karić iz prigradskog bratunačkog naselja Suha ima 65 godina, ali zdravlje je dobro služi, pa i danas s bratom Mirsadom Karićem u deset plastenika i na 25 dunuma zemlje proizvode sve vrste povrća koje prodaje na srebreničkoj i bratunačkoj pijaci, ali i na kućnom pragu.

Zdrava hrana

Kaže da je rad čini zdravom, vitalnom i sretnom, a svaka marka u ekonomskoj krizi dobro dođe. Od početka proljeća do kraja jeseni, od ranih jutarnjih sati do prvog mraka s bratom Mirsadom provodi vrijeme u plastenicima površine 1.000 metara i na 25 dunuma na otvorenom prostoru.

Ponedjeljkom i petkom Abida ne ide u njivu. Ona je svakog ponedjeljka u Srebrenici prvi prodavač na ovoj skoro zapuštenoj pijaci. Kaže da je u Bratuncu petkom konkurencija velika, ali njeni organski proizvodi su prepoznatljivi i nema problema s prodajom, jer proda sve što donese na pijacu.     

- Kupci znaju za kvalitet naših proizvoda i dolaze iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Tuzle, Sarajeva i drugih gradova iz Federacije BiH. Znaju da je povrće organsko, bez ikakvih hemijskih primjesa. Kupuju u manjim i većim količinama, tako da pred kraj jeseni nemamo zaliha naših proizvoda - naglašava Karić.

Pekmez i sokovi

 Kaže da kupci, osim paradajza, paprike i mrkve, najviše traže razne sokove, kiseli i slatki pekmez, sirće, ajvar i razne salate. Proizvode pravi po svom ustaljenom receptu i, kako kaže, nikada nije imala „reklamaciju“ za kvalitet i pakovanje. Raduje je što dijaspora i strani turisti znaju za njihove proizvode i kupuju onoliko koliko mogu ponijeti, ali ove godine, zbog koronavirusa, malo ih je bilo.

Izvor