Pin It

Epidemija virusa korona nije ugrozila život i rad mještana Srednje Trnove, ugljevičke mjesne zajednice u kojoj živi 230 bošnjaka povratnika, kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda.

173237 1 
 

Bave se stočarstvom i ratarstvom. Na padinama Majevice nije lako obraditi zemlju i na vrijeme zasijati, zato je pomoć komšija od velikog značaja. Sa susjednim selom Donjom Trnovom obnovili su mobe, tradicionalni običaj pomaganja u obavljanju sezonskih poslova, ali i druge vrste pomoći, što je značajno olakšalo život i rad mještana majevičkih sela.

Šestočlana porodica Fikreta Mehmedbegovića bavi se stočarstvom. U svojim stajama imaju 20 grla, osam je muznih krava a ostalo, telad i tovna junad. Dnevno proizvode oko 120 litara mlijeka, a hranu za stoku obezbjeđuju na vlastitim i zakupljenim oranicama.

- Ne mogu da se žalim, šta treba priuštim sebi , od toga sve zavisi. Ne treba se osloniti na jedno. Nekad dobra cijena bikova, nekada nije, važno je da se ima kome prodati - kaže Fikret Mehmedbegović.

Samil Mešić vlatio se u Srednju Trnovu 2002. godine. Ima suprugu i četvoro djece. Tovi telad i obrađuje 10 hektara zemlje. Kaže, epidemija virusa korona nije ugrozila plasman njihovih proizvoda.

- Mi imamo ovdje dobar plasman. Ovdje se neki Tejić, bavi otkupom, i država nam je izašla u susret sa ovim otkupom. Sa plasiranjem mi nemamo problem, ovdje ništa nije ostalo da se nije prodalo - naglašava Samil Mešić.

Dobrosusjedski odnosi mještana dva sela, Donje i Srednje Trnove oživjeli su stari običaj -mobe, međusobnog pomaganja u vrijeme velikih sezonskih poslova i takoi olakšali život i rad na imanjima.

- Ne može se platiti to kad ti neko dođe nešto da pomogne i posao koji bi ja s jednim traktorom radio dan, dva pet, to uradimo do podne, par sati - kaže Miloš Đokić, a Fikret Mehmedbegović dodaje:

- Dobro dođe kad je silaža, kad je oranje kad nas ima više, da se uradi što prije - poručuje Fikret.

Iako je mobu potisnula savremena mehanizacija, mještani dva ugljevička sela njeguju ovaj tradicionalni običaj pomaganja. Složne komšije kažu, dok bude moba biće i sela i prijatelja.

Izvor