Pin It

Bez porodičnog nasljeđa i nikakvog predznanja, ali uz veliku želju i danonoćni trud, dvadestpetogodišnji Nikola Vranić iz sela Strojice kod Šipova, za svega šest godina postao je uzoran pčelar u čijem pčelinjaku je već 80 jakih i zdravih pčelinjih društava.

176873 1

Nikola Vranić iz sela Strojice kod Šipova, uskoro inženjer šumarstva, pčelarenjem se bavi od 2015. godine. Počeo je sa šest pčelinjih društava, a danas njegovo pčelaarsko carstvo broji 80 košnica. Šipovo je planinski kraj na 900 metara nadmorske visine, pa su tu prinosi, za razliku od nizija, manji - proizvede se do 12 kg po jednom pčelinjem društvu, priča nam Nikola.

- Sada, što se tiče pčelinjaka, nema nekih obaveza, treba vidjeti da li ima leda na izlazima košnica, trebamo da ga sklonimo kako se pčele ne bi ostale bez vazduha, utopljavaju se košnice... Sada je period kada se pčelama dodaju pogače kako bi se prehranile - kaže ovaj mladi pčelar.

Nikola samostalno proizvodi pčelarsku opremu za svoje potrebe. Od prošle godine svoje pčele seli u Derventu na područja sa nižom nadmorskom visiniom koja, kako kaže, nisu zagađena, jer upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi mora biti minimalna, ili sasvim izostavljena. Samo kvalitetan med od trava, cvijeća i medonosnog bilja, kaže, ima svoje kupce.

Proteklu proizvodnu sezonu pčelari Republike Srpske neće pamtiti kao uspješnu, pa tako i Nikola. Proljećni period u kojem cvjeta najveći broj medonosnog bilja u našim krajevima okarakterisale su izuzetno niske temperature, pa Nikola prošlu godinu pamti kao izuzetno lošu.

- Ovo je bila teška godina za pčelare i ne bih želio da se ponovi - dodaje Nikola.

Kada je pčelalarstvo u pitanju, pravila ne postoje. Ovo je posao koji zavisi od prirode, kaže nam Nikola. Slljedećeg proljeća i ljeta nada se boljoj ispaši pčela te boljem prinosu meda.

- Ljudi zovu stalno, traže med, ali sve sam rasprodao u septembru. U proljeće se pčele spremaju jer je glavna paša u junu, a u Posavini se ranije kreće, u aprilu ili maju - kaže on.

Uz teoriju i praksu Nikola je iskustvo sticao na razne načine. Za to su stigle i brojne nagrade. Između ostalog, na 14. Međunardnom ocjenjivanju meda u Tuzli, na kojem su učestvovali predstavnici iz 21 države, Nikola je osvojio zlatnu i srebrnu medalju za cvjetni i livadski med. U Brčkom, gdje je bilo organizovano organoleptičko ocjenjivanje meda, a učesnici bili iz devet država, od 250 uzoraka meda, Nikola je osvojio zlatni pehar za cvjetni med koji je najbolje ocijenjen u BiH.

176874 1 

Izvor