Pin It

Imanje porodice Melihe Sofović nalazi se u mjestu Ljubina, u blizini istoimene rijeke. Svoje imanje, Meliha koristi za uzgoj koka nosilja, proizvodnju domaćih jaja i povrtarstvo i upravo je to njen poljoprivredni obrt koji cijeloj porodici donosi prihod.

Meliha Sofovic

Porodica Sofović je imanje kod magistralnog puta Sarajevo - Tuzla kupila 2012. godine, a nakon kupovine novih silosa i koka nosilja, Meliha je dobila 15.755 KM poticaja od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH koje je refundiralo dio troškova.

Općepoznato je da je proizvodnja i prodaja prehrambenih proizvoda nimalo jednostavna. Potrebno je istražiti tržište, osigurati prodaju proizvoda, ali i savladati brojne administrativne procedure i dobiti sve potrebne dozvole za rad. Meliha kaže da je njena porodica odlučila početi sa proizvodnjom jaja jer imaju sedam trgovina u Kantonu Sarajevo, a time i osigurano mjesto za prodaju.

"Mi se od 1996. godine bavimo trgovinom, imamo svoje markete. Onda smo odlučili da kupimo ovo imanje i da krenemo s proizvodnjom jaja", objašnjava Meliha.

Na imanju radi četveročlana porodica Sofović. Zbog obima posla zaposlili su i tri radnika koji su zaduženi za brigu o kokama nosiljama, skupljanje i sortiranje jaja.

MelihaSofovic vegi min 

Uzgoj jaja zahtijeva stalna ulaganja – modernizaciju opreme, kupovinu i uzgoj koka nosilja, te nabavku hrane.

Sofovići su 2021. godine kupili oko pet hiljada koka nosilja i dva silosa za skladištenje hrane. Meliha objašnjava da je nabavka novih, većih silosa, bila neophodna kako bi mogli skladištiti veće količine kukuruza kojim hrane koke nosilje.

 

Jedan silos može sada da primi 28 tona kukuruza. To povećava našu zaradu jer možemo nabaviti jeftiniji kukuruz kad idu veće količine, i tako imati sigurnost“, dodaje Meliha, piše portal Diskriminacija.ba.

"Obezbijedite novac za jednu investiciju i kad vam dođe novac od poticaja onda vam dobro dođe za refundaciju drugih stvari, za plaćanje troškova, za nabavku hrane i tekuće troškove", dodaje ona.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva svake godine izdvaja desetine miliona KM budžetskog novca za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ovaj novac je namijenjen za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, povećanje ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda, osiguranje boljeg životnog standarda poljoprivrednih proizvođača, te integraciju sektora poljoprivrede u Evropsku uniju i globalno tržište.

 

"Efekat ovih mjera je povećanje likvidnosti, povećanje održivosti, povećanje isplativosti samih proizvoda. Ukoliko neko ide u proizvodnju sa grlima koja imaju lošu proizvodnju, ako ima mehanizaciju koja se kvari on će imati stalne troškove, imat će manje sredstava za održivost i slabiju motivaciju da se time bavi", kaže Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Meliha Sofović planira povećati proizvodnju domaćih jaja i investirati u izgradnju novog objekta i moderniju opremu. Novi kapaciteti i oprema omogućili bi lakši rad, bolji kvalitet jaja, ali i nove mogućnosti za plasman proizvoda.

"Planiramo se širiti da bismo mogli biti konkurentni na tržištu i da bismo mogli planirati izvoz", ističe Meliha.

 

Ukoliko bi povećala proizvodnju, porodica Sofović bi mogla zaposliti i dodatne radnike. Za nove investicije planiraju potražiti i dodatne poticaje koji bi im omogućili brži razvoj.

Izvor