Pin It

Preveliki unos kalcija stvara probleme u krvnim sudovima i bubrezima, a još uvijek nije poznato koja dnevna doza kalcija je preporučljiva.

calcium

Glavni izvor kalcija nalazi se u mliječnim proizvodima, a 1.000 miligrama na dan, odnosno, tri šolje mlijeka, preporučuje se svima onima koji imaju između 19 i 50 godina.

Jedan od razloga zbog kojih vegetarijanci nemaju dovoljno kalcija je upravo ovaj, što ne piju mlijeko, a kao posljedicu, žene mogu imati jake menstrualne bolove, lupanje srca, a u najnaprednijim stadijumima, frakture kostiju.

Ukoliko u organizmu ima manje kalcija, kosti počinju gubiti gustinu, a sljedeći korak bi mogao biti pojava osteoporoze. Najbolji izvori kalcija su jogurti, prirodni, bez masti, jer imaju najveću količinu kalcija. Također, i za vegetarijance postoji način da poboljšaju unos kalcija, jer postoje namirnice koje su podjednako vrijedne kao mlijeko, jogurt, sir, a to su tofu, sjemenke susama, zeleno povrće, kupus, chia sjemenke i sl.

Ako niste u mogućnosti ili ne želite na prirodan način unijeti kalcij u organizam, postoje suplementi kojima možete nadomjestiti nedostatak ovog minerala. 

❗️ Za zdrave kosti, zube i kosu 🦷🦴 Forever Calcium osigurava klinički dokazane vrijednosti kalcija, magnezija, cinka,...

Posted by Nature.ba on Sunday, February 7, 2021