Pin It
Tlo je sposobno apsorbirati i zadržavati vodu i u njemu je uvijek određena količina vlage. Voda ulazi u tlo u obliku oborina, podzemnih voda, tokom kondenzacije vodene pare iz atmosfere, tokom navodnjavanja.

voda1

Voda u tlu predstavlja životnu sredinu biljaka, faunu tla i mikrofloru, prima vodu uglavnom iz tla i ima izravan i neizravan utjecaj na rast, razvoj i produktivnost biljaka.

Biljke troše vodu u velikim količinama, ali apsorbiraju samo dio vlage iz tla, koju zadržavaju sile manje od snage usisavanja korijena - produktivne vlage. Za stvaranje 1 g suhe organske tvari troši se 200 do 1000g vode. Biljke se normalno razvijaju samo uz stalnu i dovoljnu količinu vlage u tlu. Manjak, kao i višak vlage u tlu, ograničava produktivnost biljaka. U ovom slučaju različite tehnike usmjerene na povećanje prinosa usjeva (gnojidba, vapno itd.) postaju neučinkovite.

Opskrba biljaka vodom ne određuje se samo zbog količine vode koja ulazi u tlo, već i zbog njenih vodenih svojstava, sposobnosti tla da apsorbira, filtrira, zadržava, zadržava vodu i daje je biljci tokom potrošnje. Intenzitet procesa koji se u njemu odvijaju, kretanje tvari i formiranje profila tla, vodeni zrak, prehrambeni i toplinski režim, njegova fizička i mehanička svojstva ovise o sadržaju vode u tlu.