Naš čitatelj Gojko traži smjernice za pravljenje humusa, s obzirom da ima farmu koza. Evo šta je savjetovala Tatjana Vučković, stručna saradnica Poljoprivreda.ba.
Molim vas da mi date smjernice kako napraviti humus? Imam farmu koza.
Lijep pozdrav,
Gojko
.................................................................................................................................
Poštovani gospodine Gojko,
Proizvodnja i prerada stajskog gnoja pomoću glista u humus podrazumjeva sljedeće aktivnosti:
1. Izbor lokacije (otvoreni ili zatvoreni proizvodni proces), priprema terena (za otvoreni prostor), formiranje osnove (podloga),
2. Nabavka matičnih legala (ona zavisi od tipa glista, mjesta proizvodnog procesa tj. otvorenog ili zatvorenog prostora i najvažnije količine ishrane u ovom slučaju kozijeg stajnjaka),
3. Nabavku opreme i alata za rad na farmi, pripremi dokumentacije i obuke tokom prozvodnog procesa u trajanju od 12 mjeseci.
4. Treba da imate dovoljnu količinu kozijeg stajnjka koji ćete morati dati na hemijsku analizu i na osnovu nje ćete mješati određene dodatke kompostne mase tokom proizvodnog procesa.
5. Rad sa glistama zasniva se na 5 osnovnih faktora tokom proizvodnog procesa a to su: ishrana sa dobro pripremljenom podlogom, pH vrijednost, temperatura, kiseonik i vlažnost, a ovo sve zavisi od vrste glista u proizvodnom procesu.
6. Sanduke pravite sa podom od drvene građe, dimenzije vam zavise od količine glista, i mjesta uzgoja glista(otvorenog ili zatvorenog tipa)
Ukoliko i Vi imate pitanje za Tatjanu Vučković, pošaljite mail na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.