Pin It
Naša čitateljka Anita planira početi uzgajati kalifornijske gliste, te se obratila našoj stručnoj saradnici Tatjani Vučković za pomoć. Evo koji su to koraci za početak!

Uzgoj glista1

Poštovana,

bez posla sam i pročitala sam slučajno o kalifornijskim glistama i čini mi se da nema velikog ulaganja, što je meni jako bitno. Više volim raditi i zaraditi, nego da gledam šta da od koga dobijem, a kako kod nas nema posla, možda bih mogla krenuti baš od kalifornijskih glista, i to ne samo za sebe razviti posao, nego bih to mogla i prenijeti na djecu, te njima osigurati budućnost.

Ja bih Vas molila ako mi možete dati bilo kakav savjet, tj. uputiti me kako bih počela i kako bih naučila.

Unaprijed zahvaljujem

Lijep pozdrav,

Anita Ivanko
.................................................................................................................................

Draga Anita,

Kada je riječ o ovoj vrsti gliste, velika su ulaganja u proizvodnom procesu.

Prva dobit novca iz ove proizvodnje dolazi poslije druge godine, a profesionalno uzgajanje ove vrste gliste čak i u idealnim uslovima je veoma teško. Glistu koju preporučujem je "Dendrobena Veneta". To je vrsta gliste koja ne zavisi u ishrani od stajskog gnoja, temperaturnih odstupanja ili vlažnosti. Sa ovom vrstom gliste možete da radite oba procesa vermicultura (uzgoj glista) i vermicomposting (proizvodnja humusa).

Upotrebna vrijednost ove vrste gliste kao gliste je sljedeća:

Za gliste u živom stanju mogu se koristiti kao legla za reprodukciju, kao ribolovni mamci, za ishranu stoke i živine, za obogaćenje zemljišta i ekološku transformaciju organskih otpadaka, za laboratorijske eksperimente i slično.

Za glistu u prerađenom obliku, kao proteinski dodatak stočnoj hrani (mesno brašno).

Prije početka ovog posla treba da napravite sljedeće korake:

a) izbor lokacije (otvorenog ili zatvorenog tipa), priprema terena, formiranje osnove, tj.podloge gdje ćete matična legla postaviti.
b) treba da nabavite matična legla sa kojima ćete započeti proizvodni proces. Jedno matično leglo po standardima je 1kg glista svih uzrasta bez humusa ili zadnje ishrane. Matična legla nabavljate od uzgajivača koji je certificiran, te sa njim, tokom proizvodnog procesa, treba da imate obuku o načinu proizvodnje humusa, glista i osnovnih parametara koji prate proizvodni proces.
c) treba da obezbijedite osnovnu opremu za rad i alat za rad na vašoj farmi.
d) treba da obezbijedite dovoljne količine ishrane tokom proizvodnog procesa (stajnjak, zeleni otpad, otpad od voća i povrća, organski otpad, te otpad od žitarica i ljekobilja).

Profesionalnim lumbrikofarmama smatraju se farme za uzgoj glista od 50 legla tj. 50 kg glista i više. Osnovni uslovi za uzgoj glista i proizvodnju humusa su:

a) Stanište tj. podloga

Za rad sa glistama potrebno je napraviti tj. obezbjediti stanište na kojem će one živjeti i raditi svoj proizvodni ciklus. Stanište može da bude od različitih materijala koje će odgovarati proizvodnom procesu i namjeni istoga, ako se dobro spremi. Izbor podloge, tj. materijala za podlogu, ključ je uspješne vermiculture ili vermicompostinga. Gliste mogu biti nevjerovatno produktivne (i reproduktivne) ako su uvjeti dobri, međutim, njihova učinkovitost opada brzo, kada njihove osnovne potrebe nisu zadovoljene. Dobre mješavine podloge su bitan elemenat u ispunjavanju tih potreba. Podloga pruža zaštitu od krajnosti u temperaturi, potrebnu razinu i dosljednost vlage, te adekvatnu opskrbu kiseonikom.

b) Ishrana

Ishrana se prilagođava stanju i razvojnoj fazi legla, tj.proizvodnog procesa (vermiculture ili vermicompostinga).

c) Temperatura

Posebni zahtjevi temperature i tolerancije variraju od vrste do vrste gliste.

Kontrole temperatura unutar proizvodnog procesa od vitalnog je značaja za vemicomposting i vermicultura procese. Optimalna temperatura tokom proizvodnog procesa na otvorenom ili u zatvorenom prostoru je od 19 stepeni do 25 stepeni. Na ovoj temperaturi gliste se intezivno hrane i razmnožavaju.

d) Vlaga

Vlaga je ključna za opstanak svih vrsta glista. Vlažnost legla omogućava aktivnost glista u pogledu uzimanja hrane, kretanja i razmnožavanja. Za ovu vrstu gliste potrebna je vlažnost sa ishranom između 80% do 90%, u zavisnosti od proizvodnog procesa i načina ishrane.

e) pH vrijednost

pH vrijednost zavisi od proizvodnog procesa vermiculture i vermicompostinga, temperature, vlažnosti i načina ishrane u proizvodnom procesu. Idealna pH vrijednost kreće se od 6pH do 6,5pH.

Ako želite da saznate više o načinu pripreme ishrane, hranjenju, pravljenju kompostne mase i komposista, te o potrebnoj opremi i alatima za rad na farmi, molim Vas da pogledate naše ranije odgovore. Želim Vam puno sreće i uspjeha u ovom poslu, ako se odlučite njime baviti.

Za sve ostale informacije stojim Vam na raspolaganju.

S poštovanjem,


Ukoliko i Vi imate pitanje za Tatjanu Vučković, pošaljite mail na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.