Pin It
Paradajz se može uzgajati sadnjom presadnica ili direktnom sjetvom.

paradajz1

Za ranu i srednje ranu proizvodnju, paradajz se gaji iz rasada, a za kasnu direktno iz sjemena.

Proizvodnja paradajza iz rasada

Pri proizvodnji iz rasada za ranu poljsku proizvodnju paradajza optimalni rok sjetve za naše uslove je oko 1. marta. Sjetvu treba obavljati u tople lijehe ili druge vrste zastićenog prostora gdje ima dopunskog zagrijevanja.

Sjetva može biti gusta sa oko 8 g sjemena na m2 pri čemu se obavlja pikiranje na razmak 10×10 ili u odgovarajuće kontejnere. Nakon pikiranja treba primijeniti odgovarajuće mjere i održavati potrebne uslove radi dobijanja rasada visokog kvaliteta.

paradajz2

Dobro odnjegovan rasad za rasađivanje stiže posljednjih dana aprila ili prvih dana maja mjeseca, što predstavlja prvi mogući rok za rasađivanje paradajza u našim uslovima.

Kvalitetan rasad paradajza treba da ima sljedeće karakteristike: visinu 25-30 cm, debljinu stabla u osnovi 8- 10 mm, oko 8 stalnih listova. Za srednje ranu proizvodnju sjetva se obavlja u polutople lijehe, plastike i sa oko 2,5-3 g sjemena po m2 pri čemu se ne vrši pikiranje, a sjetva se obavlja od polovine marta pa čak i kraj aprila za nešto kasniju proizvodnju.

paradajz3

Uzgoj paradajza na otvorenom polju obavlja se po prestanku opasnosti od mraza. U kontinentalnim uslovima za ranu proizvodnju to je kraj aprila i prvih dana maja. Za srednje ranu proizvodnju od 15-25 maja i za kasnu od 25 maja do 10. juna. Razmak sadnje zavisi od tipa sorte. Visoke sorte se sade u redove na razmak 80-90 cm i 30-40 cm u redu, a determinantne na razmak 70×30 cm ili u dvorede trake sa razmakom 80-90 cm, redova 40-50 cm i u redu 25-30 m. Sadnja se obavlja ručno ili mašinski 3-4 cm dublje nego što su biljke rasle u rasadu. Kod izduženog i preraslog rasada može se primijeniti položena sadnja.

Proizvodnja paradajza direktnom sjetvom

Proizvodnja direktnom sjetvom primjenjuje se najčešće za paradajz namijenjen industrijskoj preradi. Optimalni rok sjetve paradajza pri ovom načinu proizvodnje je 10-20. april. Pri ovom roku paradajz niče krajem aprila ili početkom maja kada prolazi opasnost od mraza. Uzgoj paradajza na ravnim površinama obavlja se u redove na razmak 70×30 cm ili u dvorede trake gde je razmak između traka 120 cm, redova u traci 50 cm i biljaka u redu 30 cm. Sjetva na gredicama obavlja se u dva reda na razmak 30-40 cm i razmakom između kućica u redu 27 cm (sa 2-3 biljke). Dubina sjetve je 2,5-3 cm.