Pin It
Sijanje se obično obavlja u gušćem sklopu, a potom se odradi pikiranje paprike da bi se dobio rasad.

paprika6

U posljednje vrijeme se često radi sijanje u kontejnere, te se na taj način preskače pikiranje. Period dok su biljke male je bitan jer postoje određene bolesti paprike koje mogu da nanesu veliku štetu za kratko vrijeme i zbog toga treba biti pažljiv u svim fazama, od odabira sjemena pa sve do navodnjavanja.

Proizvodnja u plastenicima gustom sadnjom

Sijanje paprike za rasad treba biti izvršeno u optimalnom periodu. Ne smije se dozvoliti situacija da biljke prerastu prije presađivanja. Sadnja sjemena se kod nas najčešće obavlja u manjim sanducima, manjim kontejnerima ili u hranjivim kockama. U posljednje vrijeme raste popularnost kontejnera za proizvodnju rasada paprike (koriste se oni sa 103 ili sa 84 polja).

paprika2

Postoji mogućnost proizvodnje u plastenicima gustom sadnjom, što je dobra opcija jer se preskače akcija pikiranje paprike. Za ovakav način proizvodnje treba obezbijediti malo više temperature u kontinuitetu i stalno vlaženje. Međutim tu su mlade biljke u gustom sklopu i ako se pojavi neki problem sa bolestima veoma se brzo proširi i šteta zna biti značajna.

Sijanje paprike za rasad

Kada se obavi ubacivanje sjemena paprike u zemlju potrebno je malo sabiti zemljište i obaviti zalijevanje. Poželjno je ispoštovati preporuke oko uslova nakon sjetve, a to je uglavnom da temperatura prostora bude oko 28 °C. Biljke će početi sa nicanjem nakon nedjelju dana i potom se vrši spuštanje temperature na malo niže od 20 °C. Ovim snižavanjem temperature se spriječava pretjerano izduživanje biljaka.

paprika1

Upotreba provjerenog zemljišta i kvalitetnog supstrata za sijanje paprike je dobar način da se izbjegne problem sa polijeganjem i bolestima. Moja preporuka je svakako supstrat Potgrand H.

Rasad paprike je optimalno razvijen kad biljke imaju od 6 – 8 listova, visina je oko 20 cm i korijen je dobro razvijen. U ovom periodu štetu na biljkama mogu napraviti puževi, a kako su biljke male treba duže vremena da se oporave od oštećenja.

Kaljenje rasada paprike treba da počne oko nedjelju dana prije sadnje na otvorenom polju. Prva akcija u tom postupku jeste smanjivanje broja zalivanja, ali ono postaje obilnije da bi se pokrenuo jači razvoj korijena. Prostor gdje se rasad proizvodi se u većoj mjeri provjetrava nekoliko puta dnevno. Ukoliko je sve pokriveno agro tekstilom, on se sklanja sa biljaka u skladu sa tim da se ta akcija ne odradi kada je vjetrovito ili direktno sunce sija.

Proizvodnja na otvorenom

U svakom slučaju temperatura ne bi trebala biti ispod 15 °C kada se vrši presađivanje rasada paprike. Prije sadnje rasada paprike neophodno je obaviti dobro zalijevanje zemljišta koje će osigurati bolje primanje biljaka.

paprika3

Razmak medu biljkama u jednom redu se ostavlja na oko 60 cm, dok je razmak među biljkama u redu uobičajeno na 40 cm (posebno bitno kada su u pitanju hibridi jer su oni bujniji). Odgovarajućim razmakom unutar reda se omogućava bolja osunčanost plodova i preventivno utječe na sprečavanje bolesti paprike.