Pin It

Želite uživati u bogatim okusima svježeg povrća u ranu jesen, a i u rano proljeće, avgust je vrijeme za sadnju povrća. Sadnja povrća u avgustu je zlatna sadnja.

Kod visokih vrućina nemoguće je raditi u vrtu tokom dana, pa za bilo kakve aktivnosti u vrtu iskoristite rano jutro ili kasnu večer. Često tokom avgusta jedva dočekamo i spasonosnu kišu koja sve zalije i rashladi. Vrijeme se često promijeni u drugoj polovici u avgustu što označava kraj vrućina i suše, ali i početak sadnje povrća u avgustu.  

Dakle, iako u avgustu većinom beremo, još nam mnogo toga ostaje za posaditi pa sadnja povrća u avgustu nikako neće biti uzaludna. Početkom mjeseca se mogu posijati mahune, niski rani grah, tikvice, krastavce, grašak, mrkva, cvekla. Sve što tada posadite, ako ima pogodne uslove za rast, imat će vremena da naraste i donese plod još prije prvih jesenskih mrazeva. 

Krajem avgusta, čim malo zahladi, posijte: matovilac, zimsku salatu, špinat, rotkvice, luk srebrenac.

Tokom mjeseca avgusta još uvijek možete, ako to niste ranije napravili,  presaditi endivije, radiče, cvijeće ili presaditi kupušnjače. 

Ako je vrijeme još uvijek jako vruće, vodite računa o redovnom zalijevanju nakon sadnje povrća u avgustu i to ga obavezno zalijevajte nekoliko dana zaredom sve dok se ne primi. 

U avgustu je i vrijeme za razmnožavanje grmlja reznicama. Šteta je ne iskoristiti avgust za to pa nemojte propustiti razmnožiti neko ukrasno grmlje ili bobičasto voće koje volite da biste ga imali u većem broju u vašem vrtu.

Izvor