Pin It

Jesen u vrtu nije samo lijepa, već i prilično teška. Puno je toga što treba učiniti i o čemu treba puno razmišljati - kako će se drveće i grmlje pripremiti za hladno vrijeme, odredit će njihovo zdravlje i žetvu. Čistoća vašeg vrta je jedno od osnovnih pravila tokom godine u sezoni i van sezone.

jesenvrt

 

Prvo pravilo zdravog vrta je jesensko čišćenje. Šta treba očistiti u vrtu? Opalo lišće, grane, strvine. Ne smiju se samo skupljati u gomile, već ih položiti u kompost i potpuno ukloniti s bolesnih stabala i grmlja izvan teritorija, jer je sve to izvor bolesti za sljedeću sezonu. Mumificirani plodovi ostaju nezapaženi kod mnogih vrtlara. U njima hiberniraju štetnici. I unatoč činjenici da ih može biti prilično teško dobiti, svejedno to morate pokušati učiniti, pregledati sve i odstraniti potrebno.

Vrste obrezivanja

Općenito, rezidbu možemo podijeliti u tri glavne vrste: formativnu, sanitarnu i protiv starenja. Svaki od njih ima svoje ciljeve, proizvodi se prema određenim pravilima i odvojeno. 

Sanitarna rezidba

Radi se bez obzira na godišnje doba (i u proljeće, i u ljeto, i u jesen), jer kvaliteta usjeva i puni razvoj biljaka, a ponekad i njihov životni vijek, ovise o pravovremenosti primijenjenih metoda.

Zapravo, ovaj događaj nadopunjuje prvo pravilo, budući da sanitarno obrezivanje nije ništa drugo do uklanjanje grana zahvaćenih bolestima i kao rezultat štetnika s mjesta. No, osim bolesnih grana s biljaka, potrebno je odrezati i slomljene grane, kao i one koje zadebljavaju krošnju. U grmlju se mora ukloniti i sve što raste do zemlje. Izdanci koji trljaju o tlo još uvijek neće dati puni urod sljedeće godine, a ako to i učine bit će ružno. Bobice na njima bit će prljave i sklone bolestima.

Formativno obrezivanje

Usredotočeno je na stvaranje drveća i češće se primjenjuje na mladim biljkama. Uključujući metode skraćivanja i prorjeđivanja, osigurava povećanje prodora svjetlosti u krošnju, poboljšava njenu ventilaciju, kontroliše rast, potiče stvaranje plodova i razvoj bočnih izbojaka. Uz gore navedeno, formativna rezidba može uključivati uklanjanje izbojaka koji rastu unutar krune, ulegnuća na tlo te međusobnog ispreplitanja.

Zajedno sa sanitarnom rezidbom, na takvim grmovima poput ogrozda i ribiza, bilo bi dobro odmah izvršiti formacijsku i pomlađujuću rezidbu. Ovi usjevi počinju cvjetati rano u proljeće, pa ih je prikladnije oblikovati u jesen, nakon završetka pada lišća. Kasnu jesensku rezidbu možete napraviti na: limunskoj travi, malinama, kupinama i grožđu.

Podmlađivanje rezidbe ima za cilj potaknuti rast novih izbojaka i osloboditi biljke od izbojaka koji su izgubili potencijal za stvaranje cvjetnih pupova. Za svaku kulturu ona ima svoje pokazatelje. U većini slučajeva proizvodi se u proljeće. Ujesen se može koristiti samo u južnim regijama i u odnosu na bobičasto grmlje. 

Zacjeljivanje rana

Neće biti suvišno pregledati stabla radi uklanjanja gume. Najčešće se pojavljuje na trešnjama, marelicama, šljivama i breskvama. Stvoreni čvorići moraju se oštrim nožem ukloniti do živog tkiva. Kora na njihovom mjestu mora se očistiti i prekriti odgovarajućim sredstvom za zaštitu.

Zaštita trupca od mraza i opeklina

Jesensko krečenje je također vrlo važna poljoprivredna tehnika. Izbjeljena stabla ujesen ne primaju samo dezinfekciju prizemnog dijela debla, već i zaštitu od zimskih i ranih proljetnih opeklina.

Krečenje je potrebno provesti prilikom postavljanja temperaturnog režima oko +3 ° C, po suhom sunčanom danu. Smjesu nanesite jednostavnom četkom od slame, od podnožja debla i do visine od oko 30 cm skeletnih grana prvog reda (sve zajedno to je oko 1 m iznad tla).

Oko stabla iskopajte rupu do 25 cm i zagrnite humusom. Humus će tokom perioda jesen – proljeće štititi od mraza, davat će dodatnu ishranu do prvog proljetnog gnojiva i zadržat će vlagu, te štititi od nametnika. Druga opcija - oko stabla na površini zemlje zagrnite suhom travom koja će hraniti i štititi tokom jeseni od prvih mrazeva, a ujedno prilikom raspadanja će služiti kao dodatno hranjivo.

Navodnjavanje punjenjem vlage

Zalijevanje vrta punjenjem vode također je važan jesenski događaj. Mnogi ga zanemaruju, oslanjajući se na jesenske kiše, a zapravo je potrebno ne samo zimiti drveće za zimu, već i povećati njihovu otpornost na mraz, kako bi osigurali puni rast korijenovog sistema, stoga prirodne oborine nisu zamjena za njega. Vrijeme izvođenja ove poljoprivredne tehnike dolazi s početkom pada lišća. Negdje je ovo posljednja dekada septembra (sjeverna i srednja zona vrtlarenja), negdje - kraj oktobra (južna).

Prosječni pokazatelji stope navodnjavanja su oko 10-15 kanti po 1 četvornom metru. Na dobro strukturiranim tlima, ispod debla i oko 6 ispod grmlja. Na laganim tlima i redovnim navodnjavanjem vrta taj se volumen može smanjiti. Potrebno je oprezno postupati s navodnjavanjem punjenja vodom kad je podzemna voda blizu, a tamo gdje je njena razina blizu 0,5 m, bolje ju je potpuno napustiti.  

Biljke u skloništu za zimu

U regijama s teškim klimatskim uslovima treba voditi računa da biljke otporne na mraz mogu preživjeti zimu. Da bi to učinili, grožđe, smokve, a na nekim područjima i grmovi malina savijeni su do zemlje i prekriveni granama smreke, otpalim lišćem, netkanim materijalima, zemljom, snijegom ... Grmovi ribiza i ogrozda visoki su, do 12-15 cm, radi se malč.

Obavezno pravilo dobrog vrtlara je predzimsko održavanje opreme. Grablje, motike, lopate, vile, škare za rezidbu, vrtne pile moraju se održavati čistima, pa ih je potrebno temeljito oprati, osušiti, po potrebi dotjerati, dezinficirati 5% -tnom otopinom kalijevog permanganata i podmazati rezne dijelove strojnim uljem.