Pin It
Evo na šta trebate obratiti pažnju kod uzgoja jabuke, kruške, breskve, pšenice, luka, vinove loze ... 

biljke

 

Dani koji su pred nama su kritični u zaštiti jabuke od prouzrokovača čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. S obzirom na najavljeni višednevni kišni period koji nosi rizik od infekcija i stalan prirast vegetativne mase preporučuje se primjena kombinacija kontaktnih i sistemičnih preparata.

biljke1

U voćnjacima je moguće prisustvo pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

U zasadima jabuke može se početi sa prvim tretmanom kalcija.

biljke2

Vizuelnim pregledom biljaka pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pjegavosti lista pšenice (Septoria tritici). U toku je hranjenje odraslih insekata i polaganje jaja žitne pijavice - Lema melanopus. Odrasli insekti hranjenjem prave male štete i suzbijanje se preporučuje samo ako se pregledom ustanovi brojnost veća od 10-tak po metru kvadratnom. Za sada piljenje larvi nije zabilježeno, ono se očekuje krajem ove i početkom naredne nedelje.

biljke3

Pregledom zasada kruške ustanovljeno je različito stanje indeksa napada kruškine buhe. Razlika u populaciji različitih razvojnih stadijuma štetočine, uslovljena je sljedećim faktorima: tretmanima u ranijim periodima, potencijalom iz predhodne godine i primenjenim mjerama agrotehnike.

biljke4

Na luku vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo imaga i larvi tripsa (Thrips sp). Pregledom listova registrovano je prisustvo simptoma plamenjače luka. Na ozimim lukovima i proljetnim lukovima iz arpadžika počelo je polaganje jaja lukove muhe. Tokom narednih nekoliko dana preporučuje se pregled luka na prisustvo iste. Ukoliko se uoče simptomi na luku u brojnosti većoj od jedne po metru kvadratnom preporučuje se suzbijanje.

U luku za svježu upotrebu, upotreba insekticida nije dozvoljena! Listove sa simptomima muhe je najbolje odkinuti i baciti!

biljke5

Vizuelnim pregledima bresaka i nektarina registrovana su jaja breskvinog smotavca. Larve prve generacije ubušuju se pri vrhu u mlade lastare i buše hodnike kroz sredinu, a na ulazni otvor izbacuju crvotočinu. Jedna larva može da ošteti više lastara koji se nakon napada suše. Predhodni dani su ponegdje doveli do djelimičnog izmrzavanja kajsije. Na koštičavom voću potrebno je odraditi tretman zaštite listaod različitih prouzrokovača bolesti lista.

Tokom ove sezone registruje se povećano prisustvo biljnih ušiju (Aphididae) na svim ekonomski značajnim biljnim vrstama. Vremenske prilike od početka godine pogoduju razvoju ovih štetočina.

biljke6

Vinova loza se u zavisnosti od sorte nalazi u porastu lastara od 10-20 cm. Hladno vrijeme u protekloj nedjelji usporilo je porast lastara i stvorilo povoljne uslove za razvoj eriofidnih grinja. Preporuka je da se u naredna 2-3 dana odradi tretman. Do kraja nedjelje odraditi preventivni tretman od fomopsisa i pepelnice vinove loze.

biljke7

U zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, na zasadima maline u narednom periodu treba obaviti tretmane protiv prouzrokovača bolesti sušenja izdanaka i ljubičaste pjegavosti izdanaka maline.

Preporučuje se i pregled malinjaka na prisustvo eriofidne grinje i u slučaju da se konstatuje prisustvo grinja treba dodati i akaricide. Potrebno je također pratiti malininu muhe galicu, malininu bubu i lisne uši.

biljke8

Na listovima šimšira registrovano je prisustvo larvi šimširovog plamenca (Cydalima perspectalis).Štetu pričinjavaju larve hraneći se lišćem koje upredaju u paučinu. Prilikom jačeg napada može doći do golobrsta. Starije larve mogu da se hrane i korom grana, a kod jače napadnutih biljaka dolazi do pojave paučine preko koje se ispiljene larve jako dobro kreću.