Pin It
Za krompir se obrada zemljišta obavlja na dubinu do 30 cm. Kvalitetna dubina za krompir je veoma bitna, pošto krompir čak 80 posto od svoje ukupne mase biljke formira u zemljištu.

krompir5

Proljetna predsjetvena priprema prilagođava se stanju oraničnog sloja. Najprije se izvrši drljanje radi razbijanja pokorice i djelimičnog ravnanja, pred sadnju se izvrsi frezanje (ovdje možete izvršiti gnojidbu, unošenje zemljišnog insekticida) na 10 do 12 cm. Prije sadnje krompira pristupa se naklijavanju.

krompir3

Krtole krompira se uglavnom sijeku zbog nedostatka dovoljnih količina zdravog, deklarisanog sjemena. S fitopatološkog aspekta sječenje krtola se u principu ne preporučuje, jer uvijek postoji mogućnost da dođe do prenošenja virusnih oboljenja. Zbog toga je upotreba cijelih krtola svakako najbolja, ali i najskuplja, jer zahtijeva veći utrošak sjemena po jedinici površine. Medutim, ukoliko se krtole prije sadnje sijeku, onda je potrebno krtole sjeći po dužini tako da približno jednak broj okaca odnosno klica ostane na svakoj polovini.

Sječenje krtola treba obaviti sedam dana prije sadnje kako bi presjek bio presvučen slojem plute (kako bi zarastao). Krompir je dobro naklijavati, bar jedan mjesec prije sadnje i to: u početku na s svjetlu, a posljednjih 10-15 dana mu oduzmemo svjetlost pokrivanjem nekom dekom ili slično.

krompir2

Krompir se sadi na dubinu od 5 do 15 centimetara, rani krompir pliće, kasniji dublje. Prilikom sadnje klice krompira, pažljivo, postavite okrenute na dole. Novi krompiri rastu iz bijele klice i što je ona duža više će ih biti. Zagrtanjem nećete povećati brojnost krtola, nego ćete ga samo zaštiti od sunca, da vam ne pozeleni. Razmak sadnje se obavlja tako da je krtola od krtola razmaknuta nekih 30 do 40 cm, a između redova razmak 60 do 70 cm. Prilikom sadnje krompira obavlja se i unošenje gnojiva NPK 15-15-15.