Pin It

U naselju Janja kod Bijeljine ove godine proljetna sjetva je bolja nego ikad ranije. Zasijano je 3,5 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. Kupus, mrkva, luk, krompir, paprika, paradajz, bostan, špinat, povrtne su kulture koje se iz Janjskih polja prodaju po cijeloj BIH. Ove godine većinu krompira od semberskih poljopirvrednika otkupljuje kompanija Semberka.

 husein

U Janji je ove godine zasijano 850 dunuma krompira. Blizu trideset dunuma ove godine zasijao je Husein Camić koji već pet godina koristi vakufsko zemljište. Plodna semberska zemlja daje dobre prinose.

“Prošle godine smo imali preko tri tone krompira po dunumu. To je dobar prinos. Ove godine idemo na jaču proizvodnju jer smo nabavili i sistem za navodnjavanje.”

Camić i još osamdesetak proizvođača krompira sve što proizvedu prodaju u fabriku Semberka, preko poljoprivredne zaduge Agrofarmer Janja.

“Budućnost poljoprivredne proizvodnje je ugovorena proizvodnja, jer znaš od početka po kojoj cijeni radiš, za kojeg otkupljivača. Nemamo problem sa naplatom to je veoma bitno i evo četvrtu godinu za redom u proizvodnji krompira nas prerađivač sufinansira sa 80% mi ta sredstva vratimo kad predajemo krompir što umnogome olakšava proizvodnju”, ističe Bogaljević

Osim krompira koji otkupljuje Semberka, poljoprivredna zadruga ima organizovan otkup velikih količina paprike. Sa nekih 300 do 400 tona paprike izlaze na tržište širom BiH. Inače, grad Bijeljina ima agrarni fond koji svake godine potiče poljoprivrednu proizvodnju. Poticaji su na voće, povrće i pšenicu. Pandemija koronavirusa nije negativno uticala na proizvodnju povrća u Janji, naprotiv.

“Kako čujemo i vidimo da će ova godina biti godina enormne potražnje za prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima tako da ja ne vidim da je korona nešto negativno uticala na poljoprivrednu proizvodnju, naprotiv ona je uticala da se ta poljoprivredna proizvodnja intenzivira i digne na neki viši nivo”, mišljenja je Gradaščević.

U Janji živi oko 10 hiljada stanovnika, 90% stanovništva bavi se poljoprivredom i od nje živi.

“Može se živjeti, ne može se obogatiti ali se može dobro živjeti uz dobro planiranje”, ističe Aletović.

Poljoprivrednici iz Janje ne traže pomoć od države, koriste redovne subvencije i zadovoljni su podrškom vlasti.

Ono čemu se nadaju i što očekuju su dobre vremenske prilike

Priču donosi Vahidin Mujagić.

Izvor