Pin It

Kako bi pokušala ublažiti posljedice pandemije, sarajevska općina Novi Grad je odlučila fizičkim i pravnim licima besplatno ustupiti državno zemljište u poljoprivredne svrhe. I to na godinu dana. Zemljšte se nalazi na brdu Mojmilo, te naseljima Bojnik, Bačići, Rajlovac i Reljevo.

 huseinorman

Husein je prije dvadeset pet godina iz rodne Turske došao u Sarajevo, kao ratni novinar. Ovdje se i oženio, a posljednjih godina se bavi pripremom i prodajom donera.

Novonastala situacija bila je dodatni motiv da se okrene poljoprivredi

Zemljište na Mojmilu dobio je na jednogodišnje korištenje.

“Veliki je belaj u cijelom svijetu. Na prvo mjesto su došli zemlja i poljoprivreda, šta ti možeš proizvesti sam. Evo, mjesec i po dana je prošlo i šta uzimamo? – Samo hranu. A ko ima svoje, ne treba mu ništa da kupuje. Kad ideš u prodavnicu, šta prvo uzimaš? – Krompir“

Na poziv za besplatno korištenje poljoprivredne zemlje prijavilo se 240 ljudi. Sve parcele su već pripremljene i kultivisane, pa građani već mogu početi sijati. Ovo je jedan je od načina prevazilaženja teškog stanja u kojem se našla naša zemlja – poručuju iz javnog opštinskog prezućeća “Lokom”.

“Uz ove parcele koje su dodijeljene našim građanima, dodijeljen je i jedan paket sjemena koji će oni zasaditi na ovim parcelama. To je zasigurno dovoljno za jednu četveročlanu porodicu, da ostvari dovoljan doprinos sa tih parcela, da im obezbijedi jednu, da kažemo, zimnicu u ovakvom periodu”, ističe Šabanović.

Tik iznad grada, prave buduće oranice. Koronavirus, i sa ekonomskog ali i zdravstvenog aspekta, ljude će izgleda motivisati da svaki slobodan trenutak koriste kako bi proizveli sopstveno, organsko, voće i povrće. Baš kao i ovdje.

“Do ove godine, negdje oko 50% obradivog poljoprivrednog zemljišta je slobodno, odnosno, ne obrađuje se. Mislim da je od ove godine, veliki dio tog zemljišta ponovo u fazi obrade. Ova situacija sigurno je donijela dosta toga, da će se mnogi zapitati zašto je poljoprivreda zapostavljena, zašto je takav odnos vlasti i sistema prema poljoprivrednicima, i da se u narednom periodu treba sistematski pozabaviti tim problemom”, mišljenja je Šabanović.

Među građanima koji su na korištenje dobili opštinsku zemlju, ima i onih koji se nikad nisu bavili poljoprivredom. Upravo za njih, preduzeće “Lokom” je obezbijedilo savjetodavnu i edukativnu podršku.

Za one koji planiraju prodaju povrća i budu imali viškove, obećavaju plasman proizvoda kroz Bosansku tržnicu i druga Lokomova prodajna mjesta

Priču donosi Vladimir Čolaković.

Izvor