Pin It

Gradnja mini hidrocentrala na rijekama širom naše zemlje posljednjih godina aktuelna je tema. Sve se više čuje glas građana da je to nedopustivo

 Still043000018

Jučer su dvije opštine pokušale zaustaviti scenarij u kojem netaknuta priroda prerasta u hidrelektranu od koje koristi ima samo investitor. Mi smo danas posjetili rijeku Praču, na kojoj bi trebala biti izgrađena mini hidroelektrane jačine 250 kilovata. Dok lokalno stanovništvo nije ni znalo šta im dolazi, investitor je imao sve potrebne dozvole.

Kadino vrelo nalazi se u podnožju planine Jahorine. Najava gradnje mini hidroelektrane dovela bi u pitanje ovaj prirodni dragulj

Nedaleko od ovog izvorišta pitke vode mogla bi biti izgrađena jedna mini hidrocentrala.

“Šta bi značilo, iselili bi nas. To nam je jedina izvorska voda”, ističe Cicović.

Dobrislav cijeli svoj život živi u blizini potoka. Dolazak mašina i priprema za gradnju probudila je strah da život više neće biti isti. Za 40 mještana to bi bilo gašenje života.

“Ovaj bi potok bio zatvoren skroz. Mi ovdje uopšte ne bi imali vode. To je jedini razlog. Ne znam samo kome je to palo na pamet“, pita se Cicović

Načelnik Opštine Pale Boško Jugović, jedina je osoba koja može stopirati gradnju. Apsurd je to što je upravo Jugović dao potrebnu saglasnost za gradnju, jer je kao tehnički direktor Elektrodistribucije Pale potpisao saglasnost za energetsku dozvolu, a malo kasnije kao načelnik Opštine Pale potpis stavio na građevinsku dozvolu. No, Jugović je uz 4.200 građana općine Pala stavio svoj potpis na peticiju protiv gradnje, što je stvorilo konfuziju.

“Istina je da je načelnik baš na ovom šetalištu ovdje potpisao podršku odnosno peticiju da se stopira izgradnja mini hidrocentrale, ali isti taj načelnik je dao dozvolu. Mi smo jučer na skupštini ražili konačan njegov stav. Tražili da je momentalno poništi on je kroz taj neki zaključak uzeo tih 30 dana vremena da nađe najbolje rješenje za sve”, tvrdi Tošić.

Mi smo zatražili stav načelnika, međutim nije odgovarao na naše pozive.

Jučer je skupština Opštine Pale usvojila zaključak u kojem odbornici daju potpunu podršku da se poništi gradnja,a načelnik je obećao da će u narednih 30 dana dostaviti konačnu odluku.

Dok su odbornici na Palama zasjedali u Foči je održan protest 20 mještana zbog izgradnje hidrocentrale na rijeci Bjelavi. Za razliku o Prače ovdje investito nije imao ni dozvole.

“Probijaju se deseci kilometara puta kroz netaknutu prirodu, ruše se stabla, nestaju cijele šume bagerima, samo zato da bi privatnik napravio malu hidrocentralu za koju uopće nema potrebnih dozvola. Rijeke BiH su naše najveće blago, potpuno je nedopustivo da one završe u malim hidroelektranama da bi punile džepove pojedinaca”, mišljenja je Podić.

Da neće donijeti dobro nikome osim investitoru, slažu se stručnjaci, te upozoravaju da će po prirodu ostaviti dugoročne posljedice. A ljudi poput Dobrislava s početka naše priče morat će svoj dom potražiti negdje drugo. Jer bez vode nema ni života.

Priču donosi Adisa Herco.

Izvor