Pin It

Cijene proizvoda su ostale iste, tržište je bilo dobro snabdjeveno, ali konkretna pomoć države je izostala

 poultry

Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH na konferenciji za medije održanoj u petak uputio je apel svim nivoima vlasti da se uozbilje, da se povuku brži, aktivniji i efikasniji koraci kako bi se prevazišli problemi koji su pogodili, kako ovaj sektor bh. privrede tako i ekonomiju BiH u cjelini

Kako je istaknuto peradarski sektor tokom pandemije koronavirusa nije povećavao cijene svojih proizvoda, dok su s druge strane njihovi ulazni parametri, uvozne sirovine značajno poskupile.

- Mi smo se pridržavali odluke vlasti da cijene ostanu na nivou onih od 5. marta, ali moramo istaći da su cijene ulaznih sirovina i nekih komponenti skočile, od 10 do 30 posto, a u nekim slučajevima i preko 50 posto, a najviše su skočile cijene transporta, kazao je Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacionog odbora peradra/živinara BiH.

Dodao je kako je riječ o najuređenijem sektoru u bh. privredi koji zapošljava preko 20.000 osoba i koji očekuje konkretne korake države u narednom periodu.
Prema riječima kopredsjedavajućeg Odbora Predraga Miličića, oni su uspjeli i da u ovom kriznom periodu očuvaju snabdjevenost domaćeg, ali okolnih tržišta, bez ikakve konkretne pomoći države, stoga su prema vlastima uputili nekoliko zahtjeva. Prije svega, od svih nivoa vlasti traže da se pod hitno riješe problemi radnika koji su ostali bez posla, odnosno da im se kao što je obećano namire minimalne plate i obaveze jer kada prime platu to će se odraziti na krajnju potrošnju, što je za proizvodne firme jako bitno.

- Tražimo da se najozbiljnije priđe analizi negativnih efekata na firme i da se iz raznih izvora pomogne proizvođačima da očuvaju proizvodnju. Jedan od prijedloga je bio i da se privrednicima pomogne kroz podršku u otplati kredita. Također da se napravi analiza fiskalnih i parasfikalnih nameta, da se vidi koje je namete moguće ukinuti kako bi se pomoglo proizvođačima, kazao je Miličić dodajući da su ovo samo neki od prijedloga kako bi vlasti mogle pomoći privredi da prebrodi ovu krizu.

PIŠE: ALEMA PENDEK

Izvor