Pin It

Pozivi na proljetnu sjetvu, koji su u Bosni i Hercegovini upućivani tokom najkritičnijeg perioda od pojave pandemije koronavirusa, itekako su ozbiljno shvaćeni i u Zeničko-dobojskom kantonu. Posijane su velike količine sjemena osnovnih povrtlarskih kultura i žita, a poljoprivrednici se nadaju i da će žetva biti uspješna. Ono što svakako raduje je činjenica da su i vlasti ovaj put ozbiljnije podržale proljetnu sjetvu.

 7ecdf09e 5477 4664 9e9c 283ea694466bpoljoprivreda

Na području Općine Žepče, kao i u drugim sredinama Zeničko-dobojskog kantona, ovog proljeća posijane su stotine tona sjemena različitih poljoprivrednih proizvoda. U ruralnim područjima dominiraju povrtlarske kulture, odnosno luk, krompir i mrkva, dok su u ravničarskom dijelu, uglavnom, zasijani pšenica i kukuruz.

SUVAD HADŽIĆ, Željezno Polje

“Problemi sa pandemijom koji su se izdešavali u prethodnim mjesecima su motivirali ljude da veoma ozbiljno shvate situaciju i da su svjesni da bez mnogo čega možemo, ali bez hrane sigurno ne možemo.”

Proljetnu sjetvu u Zeničko-dobojskom kantonu ovaj put su i vlasti ozbiljnije podržale. Zajedničkim programom podsticaja Federalne i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te lokalnih zajednica, za sjetvu je osigurano više od 1,5 miliona maraka.

MIRNES BAŠIĆ, ministar poljoprivrede ZDK

“Cilj ovog programa je povećanje obima poljoprivredne proizvodnje na području ZDK i ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. Drugi cilj je da što više se zasije neiskorištenih poljoprivrednih površina.”

Programom podsticaja proljetne sjetve u Zeničko-dobojskom kantonu planirano je sufinansiranje nabavke sjemena, mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava. To pravo će moći da ostvare poljoprivrednici koji se nalaze u registru gazdinstava i koji imaju validnu dokumentaciju o nabavci repromaterijala.

SUVAD HADŽIĆ, Željezno Polje

“Nikada od poslije rata nije zasađena, odnosno nisu zasijane ovolike površine, a uvođenje poticajnih mjera, to je jedan poseban motiv, dodatna motivacija proizvođačima.”

SADMIR ŠIŠIĆ, Željezno Polje

“Oni su hrabro ušli u ovaj projekat i mislim da su sad tek sad kad s njima ponovo razgovaram, nakon ovoga svega, ljudi su prezadovoljni kad znaju da će dobiti možda 80 posto sredstava koja su uložili.”

Administrativni dio realizacije programa podsticaja proljetne sjetve u Zeničko-dobojskom kantonu je gotovo završen. Poticajna sredstva, kako je najavljeno, bit će operativna već od naredne sedmice.

Izvor