Pin It

U Potočarima stanuje tročlana porodica Pašalić, koja se godinama bavi uzgojem muznih krava. Kada su osnovali farmu, oformili su i stanicu za otkup mlijeka i za ostale mljekare u selu. Vrijedna porodica odnedavno uzgaja i koke nosilje. Sve poslove radi Magbula, sa kćerkom i sinom koji su joj podrška i pomoć.

 Krava

Kako je posao napredovao, Magbula je sve manje bila u snazi, suprug je preminuo, a pomoć je imala samo od djece, te je primorana da maksimalno smanji broj grla u štali.

MAGBULA PAŠALIĆ

"Počeli smo sa deset grla muznih krava, pa smo na petnaest izlazili i onda smo počeli smanjivati. Moj problem lični, zbog čega smanjujemo je, zato što ne možemo finansijski da izdržimo. Nemaš mehanizaciju. Čim nemaš mehanizaciju, nisi se u stanju ovim baviti, a da bi obezbjedili trebaju ogromna sredstva", rekal je Pašalić.

Ipak, ova vrijedna žena ne odustaje, a od prije dva mjeseca je počela da se bavi i uzgojem koka nosilja.

MAGBULA PAŠALIĆ

"Preusmjerila sam svoj biznis na koke nosilje, to mi je i lakše, jer ulazim i ja u godine. Nemaš mehanizaciju, a ovamo mi manje treba", dodala je Pašalić.

Kćerka i sin pored svojih obaveza uvijek izdvoje vrijeme da pomognu majci

IBRAHIM PAŠALIĆ, Magbulin sin

"Ona je uvijek vodila to. I dok je bio otac živ, njih dvoje su vodili. Ja i sestra smo kasnije nastavili sve poslije očeve smrti, nismo htjeli da se to ugasi. Ona je takva jednostavno, bori se, ide, želi da napredujemo, opstanemo tu i da radimo pošteno", kazao je Ibrahim.

Od osnivanja farme, Magbula sarađuje sa veterinarom koji je tu da pruži stručnu pomoć i podršku, ali i da prepozna koliko je teško baviti se ovim poslom.

MLADEN MRAKIĆ, veterinar

"U našim prilikama, na lokalu, jako je teško voditi jedno takvo domaćinstvo, pogotovu za jednu stariju ženu, koja se nosi sa svim tim problemima uzgoja i savremenog stočarstva. Uspjevaju, ali jako teško, jako je teško u današnje vrijeme pod ovakvim okolnostima", istakao je Mrakić.

Ko bude u prilici da prođe kroz ovo selo, kod Magbule uvijek može kupiti svježa domaća jaja ili mlijeko vrhunskog kvaliteta.

Izvor