Pin It

U Semberiji je počela žetva strnih žita. Prinosi su zadovoljavajući, no poljoprivrednike obeshrabruje činjenica da otkupna cijena pšenice još nije poznata. Uz to, “Žitopromet” ove godine neće vršiti otkup.

 wheat 1

Na semberskim njivama žetva strnih žita uveliko je u toku. Vojislav Lukić iz semberskog sela Suvo Polje kaže da je prinos ječma iznad višegodišnjeg
prosjeka.

“Sad se skida ječam, prinos je ekstra, pet do 6 tona po hektru, nije dugo godina ovako bacao. Pšenica još nije krenula, nadamo se da će za par dana dok ugrije da će krenuti pšenica”, kaže Vojislav.

Pšenicom je ove godine u Semberiji zasijano oko 12.000 hektarа.

“U principu to je u nekom prosjeku, nešto je manje u odnosu na prošlu godinu, obzirom na svu sjetvu koja je bila, znate da je bilo suvo vrijeme teško je bilo za obradu i ljudi su zasijali manje nego prošle godine”, ističe Milan Savić iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.

Poljoprivrednike obeshrabruje činjenica da ni ove godine nije poznata otkupna cijena pšenice, iako uskoro padaju prvi otkosi.

Jedan od najvećih otkupljivača u Semberiji “Žitopromet” je u stečaju i ove godine neće vršiti otkup.

“Kapije ‘Žitoprometa’ za pšenicu su zatvorene samim tim zbog pandemije korone koja je razvukla najmanje tri mjeseca period sudskih sporova, ako znamo da sud nije radio dva tri mjeseca i mi smo bili uskraćeni da stečajni postupak koji je u toku okončamo ili da nešto drugo preduzmemo”, kaže predsjednik Sindikata radnika a.d. “Žitopromet” Bijeljina, Dušan Tomić.

Zbog pandemije koronavirusa upitno je i da li će pšenice biti dovoljno ako zemlje izvoznice zatvore granice.

“Mi inače nemamo dovoljne količine za sopstvene potrebe i kad bismo imali sve zaisjano pšenicom, s obzirom da nemamo toliko površina koje bi mogle biti zasijane i nemamo visoke prosječne prinose pšenice”, naglašava Radmila Nešković iz Ministarstva poljoprivrede RS.

Obeshrabruje i podatak da, osim podsticaja resornog ministarstva, poljoprivrednici u Semberiji ne mogu računati na podršku iz Agrarnog budžeta za pšenicu.

Izvor