Pin It

Pčelarstvo i proizvodnja meda je sve više rašireno u Potkozarju, a među pčelarima je sve više mladih koji u ovoj djelatnosti vide poslovnu perspektivu.

goran gagic foto milan pilipov


Među takvim primjerima je Goran Gagić (27) iz Kijevaca, koji se, poslije završetka srednje škole, opredijelio za život u rodnom selu. On posjeduje 200 košnica na više lokacija, a u prosjeku sa svake izvrca od 40 do 50 kilograma meda po sezoni.

Ipak, on se od drugih pčelara razlikuje, jer je svoju djelatnost stavio u funkciju zdravlja inhalacijama vazduha iz pčelinjih košnica.

goran gagic u svom pcelinjaku

– Pčelarstvo je moja velika ljubav iz djetinjstva, a to su na mene prenijeli stričevi, profesori u srednjoj školi, kojima je pčelarstvo opsesija. Ja sam načinio i korak više. U drvenom objektu smjestio sam nekoliko košnica u koje sa vanjske starne ulaze pčele, a sa unutrašnje su mjesta za inhaliranje vazduhom iz košnice. To je veoma efikasno u liječenju, posebno pluća i drugih organa za disanje – objašnjava ovaj mladi pčelar.
On uzgaja i kupinu te više vrsta voća od čega pravi kompot, pekmez i sirće.

S Goranom na porodičnom imanju u pčelinjaku radi supruga Nataša, inače zaposlena u Gradiški. Gagići su veliki zaljubljenici u selo gdje planiraju proširiti djelatnost, za šta su, počev od meda i drugih pčelinjih proizvoda, dugoročno obezbijedili plasman.

Izvor