Pin It

Milijun konvertibilnih maraka poticajnih sredstava ići će za pomoć gospodarstvenicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, saopćeno je iz Vlade, dok su dva milijuna maraka predviđena za pomoć poljoprivrednicima.

vinograd Trebinje 

To su redovni poticaji za koje su obrtnici mislili da neće biti realizovani zbog situacije s koronavirusom.

Program razvoja malog gospodarstva trebao bi pomoći gospodarstvenicima koji trpe velike posljedice zbog korona krize, kažu iz Vlade HNŽ-a. Za ovu godinu osigurano je milijun maraka sredstava.

“To su redovna poticajna sredstva, za koja će biti raspisan poticaj u 9. mjesecu. Ove godine su malo povećana za razliku od prijašnjih godina. Od milijun maraka, ove godine će oko 180 hiljada biti za obrtnike. Prije je bilo oko 60-70 hiljada”, kazao je Aner Kruškonja, predsjednik Obrtničke komore HNŽ.

Pomoć će dobiti i poljoprovrednici, i to uglavnom domaći proizvođači. Vlada je za njih osigurala ukupno dva milijuna maraka.

“Iz ova dva milijuna maraka bit će poticana skoro u cijelosti domaća proizvodnja, šljive, smokve, šipka i drugih poljoprivrednih kultura koje uspjevaju na našem području”, rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović.

Dio poljoprivrednih sredstava bit će dodijeljen i vinarima, koji bi nekada priželjkivali plodnu godinu kao ovu, ali sada se bore s drugim problemima. Grožđa i vina, kažu, imaju i više nego dovoljno, ali izvoz je pao za 95 posto. Ne samo da ga nemaju kome prodati, problem stvara i njegovo skladištenje.

“Sad nam dolazi berba, bačve i tankovi puni. Problem je kako otkupiti grožđe, jer mi imamo preko 200 kooperanata za grožđe i oni preko 35 godina predaju grožđe. Sad se snalazimo, tražimo, punimo vino u boce. Nadam se da će ovo stati i da će biti bolje”, kazao je Miroslav Ćorić iz vinarije u Čitluku.

Tri milijuna maraka poticajnih sredstava trebalo bi biti od velikog značaja u ovim teškim vremenima, kažu nam sugovornici, ali ne treba zaboraviti ni na sredstva koja će dobiti na osnovu usvojenog koronazakona u ovoj županiji. Rečeno nam je kako je pristigao veliki broj zahtjeva za pomoć, a u tijeku je njihova obrada.

Izvor