Pin It

Poljoprivrednici iz Odžaka protestuju u mjestu Dubica Donja na regionalnom putu Odžak – Orašje. Na ovaj potez odlučili su se zbog, kako kažu, nemogućnosti da obrađuju zemljište koje je država prije deset godina dala u zakup firmi "Poljoprivrednik", a sa kojom je istekao ugovor o zakupu.

 polj1

Ni tri sedmice od početka protesta poljoprivrednika, njihovi problemi nisu riješeni.

Iako iz kantonalnog ministarstva i općine tvrde da sporno državno zemljište niko neće obrađivati nakon što „Poljoprivrednik“ napusti posjed, odnosno do realizacije javnog poziva, poljoprivrednici su nastavili proteste. Kažu da će tu ostati sve dok se dogovoreno i ne ispoštuje.

Poljoprivrednici su prije dvije sedmice imali sastanak sa predstavnicima Posavskog kantona i općine Odžak, na kojem je dogovoreno da će firma “Poljoprivrednik” napustiti posjed i da nakon toga niko neće koristiti zemljište dok ne bude raspisan javni poziv. Poziv se ne može raspisati dok se ne da Vladi Posavskog kantona na razmatranje.

Poljoprivrednici tvrde da sve ide sporo i od Vlade Kantona traže bržu realizaciju onoga što se treba uraditi. Kažu da firma “Poljoprivrednik” i dalje obrađuje ovu zemlju, iako je ugovor istekao.

Izvor