Pin It

Povrtlari u Semberiji ovih dana imaju pune ruke posla. Oni koji su povrće proizveli za sigurnog kupca, uprkos pandemiji koronavirusa, imaju jednu od uspješnijih sezona u proteklih nekoliko godina, dok oni drugi zbrajaju gubitke.

 Povrće

U prerađivačkim kapacitetima u Semberiji, umjesto uvoza iz susjedne Srbije ili Sjeverne Makedonije, sirovina je pretežno nabavljena od domaćih proizvođača. Paprika, paradajz, krompir, mrkva i drugo povrće prerađuju se trenutno u dvije fabrike za preradu povrća u Semberiji. Samo jedna od njih otkupiće 3.000 tona krompira i 1.000 tona mrkve.

Prerađivači su zadovoljni jer, kako kažu, zbog zatvaranja granica imali su priliku da se riješe zaliha smrznutog povrća.

“Možda ‘zahvaljujući’ koroni uspjeli smo se riješiti zaliha iz prethodnih godina jer su putevi bili zatvoreni i kineska roba nije mogla da dođe na naše tržište”, naglasio je Zlatan Pejić, rukovodilac fabrike za preradu povrća.

Nadležni, proizvođači, prerađivači i svi u lancu proizvodnje hrane poručili su građanima da kupuju domaće i da prilikom kupovine odaberu proizvode koji imaju oznaku “domaće”.

Izvor