Pin It

Nezaposlenost zauzima prvo mjesto na listi gorućih problema u zemlji, pa pojedini mladi ljudi traže spas na druge načine. Nakon završenog fakulteta, posvećuju se poljoprivrednoj proizvodnji, ali ni u ovoj oblasti ne dobijaju adekvatnu pomoć nadležnih. Ekipa BHT1 posjetila je neke od mladih ljudi, koji se bave uzgojem bobičastog voća.

bobicasto voce

Berba kupina je u toku, iako vremenski uslovi nisu pogodni. Dočekao nas je visokoobrazovani mladić koji, kaže, nije mogao čekati na zaposlenje u struci.

Aldin je diplomirao na Odsjeku pedagogija i psihologija i posljednjih godina bavi se uzgojem kupina, zajedno sa svojom porodicom.

ALDIN HODŽIĆ, poljoprivredni proizvođač:

“Generalno, odluka mladih osoba jeste proaktivnost. Nisam čekao bilo šta drugo, da nešto tražim, pokušavam, nego sam želio da na svojoj parceli izgradim jedan kvalitetan brend, a naravno, pokušati i od toga živjeti”.

Do cilja je stigao, zadovoljan potražnjom, a mi smo stigli i do parcele diplomiranog ekonomiste Darija Grgića.

Na plantaži porodice Grgić, gdje se nalazi oko 900 sadnica ribizle, kapaciteti se i dalje šire. Ono što je karakteristično za ovu vrstu bobičastog voća je da se proizvodi uspijevaju prodati na domaćem tržištu.

DARIO GRGIĆ, poljoprivredni proizvođač

“Tu mora postojati ogromna doza ljubavi i želje prema tome, tako da je to ono što, prije svega, upravlja čovjekom i radom”.

Pandemija koronavirusa nije utjecala na plasman proizvoda naših sagovornika. No, iako su, bez zaposlenja u struci, morali naći alternativu, i posao poljoprivrednika nosi određene rizike.

DARIO GRGIĆ, poljoprivredni proizvođač

“Život poljoprivrednika je, generalno, rizičan u kontekstu da se ne možete u potpunosti osloniti na tu vrstu prihoda, tim više što su poljoprivrednici iskljuučivo, uz manje izuzetke, oslonjeni na sebe.

Vrijeme pandemije je na najbolji način ukazalo na nužnost i značaj okretanja ka domaćoj proizvodnji, poručuju poljoprivredni proizvođači, nadajući se da će to shvatiti i oni na vlasti.

Izvor