Pin It

Sweden/USAID FARMA II projekt pomogao je Alpinu da nabavi stroj za pakiranje koji sapune pakuje u biorazgradivi papir

soupsgoat 1

Farmu koza Alpino na Palama već godinama uspješno vodi Vladan Galijašević sa suprugom. Kako kaže, oduvijek je želio biti farmer, raditi sa životinjama i od toga živjeti.

Zarada

- Moja supruga i ja prvo smo razmišljali o farmi pilića, a zatim o različitim vrstama stoke i na kraju smo se odlučili za koze kao najizdašnije i najkorisnije životinje koje postoje, i to alpino koze, kaže Galijašević, koji je prije sedam godina krenuo u misiju osnivanja farme.
Sada imaju 130 koza i proizvode 500 kilograma kozijeg sira mjesečno, kao i malo mlijeka, sirutke i jogurta. Njihov drugi veliki proizvod, a uskoro i primarni su sapuni od kozijeg mlijeka.
- Od proizvodnje i prodaje sapuna možemo zaraditi tri puta više novca, kazao je Vladan, a Sweden/USAID FARMA II projekt im u tome pomaže.
- Prvi sir smo napravili već 2014, a 2016. smo htjeli početi proizvoditi još nešto. Rodila se ideja o proizvodnji sapuna i nismo požalili, kaže Vladan, dodajući da su se 2018. pridružili dm-ovoj inicijativi Startujmo zajedno, što im je omogućilo prodaju sapuna u dm trgovinama diljem BiH, a krajem 2019. i u Hrvatskoj.
Sweden/USAID FARMA II projekt im je pružio poticaj u obliku bespovratnih sredstava i pomogao Alpinu u kupnji stroja za pakiranje koji sada sapune pakuje u biorazgradivi papir, što je neophodno za EU tržište.
- Novi stroj može pakirati više od pola miliona sapuna godišnje. Kada je počela pandemija, prodaja sira se smanjila, ali prodaja sapuna se povećala, i mi smo se prilagodili, kaže Vladan.
Kako bi pokrili zahtjeve svojih sadašnjih tržišta, proizvodnju sapuna su povećali za 25 posto, odnosno na 300.000 komada. Sa novim strojem za pakiranje Alpino želi osvojiti još jedno tržište u regiji, Sloveniju ili Srbiju.

Dvije vrste

- Želimo se proširiti na još jedno tržište. To bi nam omogućilo da povećamo proizvodnju potencijalno na 500.000 sapuna godišnje, kaže Vladan i objašnjava da sada proizvode osnovni sapun od kozijeg mlijeka i još dvije vrste sa medom i cimetom.

Izvor