Pin It

Akumulirana dugovanja za podsticaj poljoprivredi iz prethodne tri godine, kao i dio obaveza po ovom osnovu za 2020. bit će izmirena do kraja ove kalendarske godine, potvrdio je ministar privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Mensad Arnaut.

b 201214086

Po njegovim riječima, jedan od prioriteta Vlade je izmiriti obaveze i nastaviti kontinuirano pomagati razvoj poljoprivrede.

"Vlada BPK Goražde u trenutku kada je imenovana, u aprilu 2019. godine zatekla je dug prema poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od oko 400.000 KM. Zahvaljujući razumijevanju prije svega premijerke Aide Obuće, ali i ministra finansija, gotovo cjelokupan dug od 2017. godine je isplaćen, preostalo je još oko 52.000 KM i očekujem da ćemo to izmiriti do kraja ove godine", kazao je Arnaut.

Pored isplate dugovanja poljoprivrednicima iz protekle tri godine, predviđena je i isplata dijela obaveza iz 2020.

"Već je počela i implementacija određenih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju za 2020, tako da će dobar dio obaveza prema poljoprivrednicima biti izmiren do kraja ove godine", kantonalni ministar privrede.

Naglašava da je izrada Nacrta budžeta BPK Goražde za 2021. godinu u toku, a još nije poznato koliko će se novca u narednoj godini izdvojiti za sektor pomoći poljoprivredi.

"Donijeli smo jedan zaključak da se svi programi i projekti koji se realiziraju iz budžeta svih ministarstava analiziraju, da sagledamo kako je to sve išlo i koji je to iznos sredstava izdvajan po raznim osnovama. Na taj način ćemo vidjeti u kojem pravcu treba nastaviti, da li na isti način ili će se možda poduzeti neke druge mjere. Prioritet i Vlade i određenih neprofitnih organizacija je staviti fokus na privredu, obrt i očuvanje postojećih radnih mjesta te zdravstvo, i to je primarni cilj u narednoj godini", kazao je ministar privrede BPK Goražde.

Izvor